NEMORALNA PONUDA HRT Ponudio namještenu reportažu političkoj dužnosnici, prijavljeni su, a kazne nisu male

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Teške optužbe iznijela je stranka Možemo! protiv HRT-a na svojim društvenim mrežama.

Kako su naveli u subotu, HRT je gradonačelnici Pazina i članici zeleno-lijeve stranke, Suzani Jasić ponudio fingiranu reportažu, a Jasić je javnu televiziju prijavila zbog kršenja Zakona o medijima, ali i posebno donesenog Zakona o HRT-u kao javnom servisu.

“Skandalozno je da HRT sudjeluje u modelu po kojem se javnim novcem plaćaju fingirane reportaže za javni servis. Kako je rekla Suzana Jašić, postavlja se pitanje tko smije prodavati oglasni prostor na HRT-u, čemu služi služba marketinga HRT-a te zbog čega se takav vid promocije nudi onima koje plaćaju građani i građanke i čiji bi rad mediji, a posebice javni servis, trebali pratiti ne samo informativno, već i kritički”, poručili su iz političke platforme Možemo! ponudu simuliranih reportaža.

Inače, Zakon o medijima definira kako oglas (plaćena obavijest koja se objavi uz novčanu naknadu onoga tko takvu obavijest naruči), mora biti jasno označen kao oglas, kako se ne bi pobrkao s informativnim vijestima. Obavljanje oglađavanja protivno zakonski definiramim kriterijima sa sobom može dovesti kaznu od 100 000 do milijun kuna. Istu kaznu za ilegalne oglašavačke prakse predviđa i Zakon o HRT-u.

Je li ovakva ponuda bila ponuđena i drugim gradonačelnicima, pa tako i zagrebačkom Tomislavu Tomaševiću, trenutno nije poznato, dok je Možemo! svoju pazinsku gradonačelnicu pohvalio kao “pravu promjenu”.

Komentari