‘Nemaju priliku današnji blagdan provesti u krugu svojih obitelji’: Udruga ističe loše stanje zaposlenih u trgovinama

Ilustracija

Na današnji blagdan Svih svetih trgovine će raditi kao i nedjeljom, a mnoge kao i svaki radni dan. Nažalost, zbog toga radnici neće moći posjetiti grobove voljenih, niti će za rad na blagdan dobiti prikladnu plaću. Udruga “U ime obitelji” uputila je zahtjeve i molbe da se ovi dani zaposlenicima učine neradnima, koje su nadležne institucije i Vlada premijera Plenkovića ignorirali.

DONOSIMO DETALJAN PREGLED: Evo koje će trgovine raditi na blagdan Svih svetih!

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Udruga ‘U ime obitelji’ svraća pozornost javnosti na činjenicu da deseci tisuća naših sugrađana koji rade u trgovinama nemaju priliku današnji blagdan provesti u krugu svojih obitelji – prisjećati se svojih najbližih, moliti za njih i posjetiti njihove grobove u mjestima u kojima žive ili izvan njih. Većina zaposlenih u trgovinama ne prima gotovo nikakvu plaću za rad nedjeljom i blagdanom, a većina njihovih poslodavaca drži trgovine otvorenima – zato što im je to jeftino.

Trgovkinje i trgovci spadaju u skupinu hrvatskih radnika s najnižim primanjima, a rade šest dana u tjednu, za razliku od većine zaposlenih, čiji radni tjedan traje pet dana. Unatoč brojnim zahtjevima sindikata, crkvenih institucija i građanskih udruga, uključujući i ‘U ime obitelji’, da se nedjelje i državni blagdani učine neradnima, što je već prihvaćen europski trend, Vlada premijera Plenkovića ignorira kršenja prava naših radnika i potrebu zaštite neradne nedjelje i blagdana“, piše udruga.


Komentari