‘NEMA SUSJEDA KOJI ĆE STALNO NOSITI TUĐI OTPAD’ Zgroženi iznajmljivači još čekaju odgovore oko novog modela, a kazne sve bliže

Foto: CROPIX

Pravila oko novog sustava odvoza otpada i dalje zbunjuju redom sve društvene skupine pa tako i razne poduzetnike među kojima su i iznajmljivači stanova turistima za kratkoročni najam. Jedan od njih javio nam se s pitanjem za gradonačelnika koje prenosimo u cijelosti.

“Poštovani gradonačelniče,

Molim vas pomoć u vezi informacije koja se ovaj vikend pojavila u medijima u vezi vremenski ograničenog odlaganja miješanog komunalnog otpada. Objavljeno je da će centar grada moći odlagati otpad samo u određenom večernjem terminu od 2 sata.

S obzirom da imam smještaj za najam u Tkalčićevoj ulici za koji plaćam sve namete od grada Zagreba i države, a nisam u mogućnosti zbog drugih dnevnih obaveza biti u centru grada u vrijeme odlaganja otpada, molim vas savjet kako riješiti ovaj problem?

Vjerojatno znate da je prosjek zadržavanja turista u Zagrebu u prosjeku manji od 2 noćenja vaš prijedlog da zamolimo susjeda za pomoć ne prolazi jer nema tako dobrog susjeda koji će svaki dan nositi tuđi otpad, stoga vas molim razuman savjet za ovaj problem.

Da se razumijemo, potpuno podržavam ideju zbrinjavanja otpada, ali ako grad Zagreb logistički još nije spreman nije korektno da nama građanima radite probleme na koje nemamo utjecaja, niti mogućnosti rješenja. U iščekivanju prijedloga za rješenje problema unaprijed se zahvaljujem!

Lijep pozdrav,
Timon Gjuriš”

Foto: Pixabay

Dio iznajmljivača pozdravlja novi sustav odvoza

Kontaktirali smo još jednog zagrebačkog iznajmljivača koji pak ima malo drugačije razmišljanje. Iznajmljivač Lovro podržava novi sustav.

“To u principu nije loše. Grad smrdi po smeću i neka se ljudi izvole prilagoditi novoj situaciji. Ja sam za. Ako mogu u drugim zapadnim, uređenim društvima tako funkcionirati onda možemo valjda i mi. To što neki bi sjedili kod kuće, a lova da curi to je njihov problem. Nema lakog novca. Treba staviti striktne upute u stanove o novim pravilima pa neka turisti sami iznose smeće ako je potrebno” rekao nam je Lovro.

”Ipak treba pričekati”

Goran Prskalo iz Hrvatske udruge obiteljskog smještaja koja okuplja i iznajmljivače stanova kaže da treba još pričekati i vidjeti što će biti s novim sustavom odvoza otpada.

“To je nešto što je tek procurilo od gradskih vlasti, treba pričekati tu mjeru od prvog listopada da vidimo kako će to funkcionirati pa ćemo onda vidjeti kakav stav zauzeti po tom pitanju. Možda se to može čak i odgoditi. Postoje i takve nekakve indicije. Trebamo pričekati i vidjeti hoće li ta mjera uopće krenuti od prvog listopada i kako će to biti. Tek onda kad prikupimo neki relevantan broj naših kolega s iskustvima da možemo imati nekakvu priču onda možemo izići s tim u javnost. Mislim da je zasad sve na nivou nekakvog nabadanja. Razumijem ljude da su zabrinuti, ali mora ta mjera zaživjeti i onda možemo reagirati prema mjerodavnima kao što to i radimo” rekao nam je Prskalo.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Gradonačelnik poručuje da poduzetnici mogu ugovoriti posebnu uslugu

Pitanje odvoza od 20 do 22 sata pojasnio je gradonačelnik Tomašević u utorak na konferencije za medije.

“Mislim, to je isto pitanje koje možemo postaviti u Barceloni, koje možemo postaviti u Londonu, u Bruxellesu gdje se u centru grada isto tako odvoze vrećice navečer, po noći,  tako da te vrećice nisu za vrijeme bijelog dana uz fasade zgrada”, poručio je i istaknuo kako pokušavaju napraviti model koji će biti najbolji i najlakši za građane.

“U svim ovim gradovima koje sam spomenuo odvoz ide nekoliko puta tjedno, dva do tri puta tjedno. Tri puta u Londonu, tri puta u Barceloni. Mi ovdje uvodimo odvoz svaki dan osim Nedjelje. Baš zato da bi olakšali građanima u centru grada s obzirom da se može odložiti te vrećice, zg vrećice, govorimo isključivo o miješanom otpadu, isključivo od osam do deset navečer. Zašto ne ranije, radi dana i vizualnog zagađenja. Zašto ne kasnije, zašto što čistoća navečer počinje kupiti sav otpad, sve te vrećice, svaki dan u centru grada i to će raditi cijelu noć. Znači to jutra vrećica ne smije biti” objasnio je Tomašević pa odgovorio i na probleme koji muče poduzetnike oko ovog pitanja.

“S tim da tvrtke, da ponovimo, mogu ugovoriti i posebnu uslugu s Čistoćom. Dio posebnih korisnika na taj način ima posebno ugovorenu uslugu, posebnu vrstu odvoza. Za njih onda to pravilo s vrećicama ne vrijedi” zaključio je.


Komentari