NEMA PREMINULIH! Stožer otkrio kako je zabilježeno 176 novozaraženih, to je porast za čak 35 posto

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na konferenciji za medije stožera civilne zaštite rečeno je kako je u posljednja 24 sata zabilježeno 176 slučajeva osoba pozitivnih na koronavirus.

Testirano je 4911 osoba, a na respiratoru je 17 osoba. Nadalje, u posljednja 24 sata, nema preminulih osoba.

Ministar Beroš govori i kako je do sada cijepljeno 47,7 posto odraslog stanovništva, odnosno 41,92 odraslog stanovništva za koje je cijepljenje završilo. Ministar govori kako 17 mjeseci komuniciramo teme i poruke su slične. “Sami svjedočite da smo negdje od kraja trećeg vala, od kraja četvrtog mjeseca, upozoravali na mogućnosti ponovnog rasplamsavanja epidemije i delta soj je s nama”, rekao je. Govori dalje kako je nezahvalno govoriti o tome kako će pandemija ići, a ističe kako nam kao društvu ne treba pogoršanje situacije, a posebice ne jer odgovor na situaciju imamo, a to je cjepivo.

Zagreb

Prema podacima HZJZ-a novooboljelo je 27 osoba, a broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 68.900, što je 13 osoba više, nego jučer!

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obrađena su 252 uzorka, od kojih je šest bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 17 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za pet osoba. Od 17 COVID + osoba, osam su kontakti COVID + osoba, šest je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, a kod jedne je oboljele osobe moguća izloženost u drugoj županiji tijekom korištenja godišnjeg odmora na Viru. Kod jedne je osobe moguće izlaganje prilikom obiteljskih i ostalih okupljanja (vjenčanja, izlasci), a jedna je doputovala iz Turske.
U domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi na području grada Zagreba u protekla 24 sata nije bilo novooboljelih korisnika niti djelatnika.

U Karanteni Grada Zagreba nema novooboljelih osoba.

Tijekom jučerašnjeg dana na cjepnom punktu Velesajam cijepljeno je 1.184, a na lokalnim punktovima 2.155 osoba, što je ukupno 3.339 osoba. Na javni poziv cjepivom Janssen odazvalo se 399 osoba.

Zaključno, trenutno je u gradu Zagrebu 145 aktivnih slučajeva.

Porast

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak tvrdi kako imamo rast od 35 posto u odnosu na prošli tjedan. Najniža je incidencija u Istraskoj županiji, a najviša u Zadarskoj, dodao je.

Nadalje, Markotić je govorila o situaciji u Europi, a tvrdi kako su najviše rizična putovanja mladih, ali i okupljanja. Govori kako oni možda nisu često hospitalizirani, ali da su ugroženi oni stariji.

Nove mjere

Božinović navodi kako su donesene epidemiološke mjere za područje Jadrana. Odnosi se to na Splitsko-dalmatinsku županiju, Dubrovačko-neretvansku, Šibensko-kninsku te Zadarsku, Primorsko-goransku, ali i posebno područje Novalje.

Tako će od sada na javnim okupljanjima biti najviše 50 osoba, dok onih s covid potvrdom može biti najviše tisuću. Na privatnim okupljanjima i svadbenim svečanostima može biti najviše 15 osoba. Organizatori događaja moraju najkasnije 7 dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost. Nadležni stožer je obvezan donijeti odluku u 2 dana i dostaviti je županijskom stožeru koji također mora donijeti odluku u 2 dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta takvog događaja ili okupljanja onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer”, rekao je.

Mjere na snagu stupaju 26. srpnja, a traju do 15. kolovoza.

Komentari