Nema dovoljno kadra! Kolarić: ‘Nezaposleni bi mogli pratiti kontakte zaraženih i olakšati epidemiolozima posao’

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Epidemiolog Branko Kolarić iznio je novu ideju prema kojoj bi nezaposleni mogli početi pratiti kontakte zaraženih te tako epidemiolozima olakšati posao.

Sve bi se naravno odvijalo pod nadzorom epidemiologa.

“Praćenje kontakata bi mogli obavljati ili ljudi iz zdravstvenog sustava koji trenutačno ne rade zbog epidemije ili, primjerice, nezaposleni bilo kojeg zvanja koji su u epidemiji izgubili posao.

Ne mora biti riječ o ljudima iz medicinske struke, nego je glavno da imaju dobre komunikacijske vještine te da onda telefonski, po standardnoj špranci koju dobiju, nazivaju ljude i skupljaju informacije.

Naravno, sve pod nadzorom i vodstvom epidemiologa”, rekao je Kolarić za 24sata.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Zvonimir Šostar, kazao je kako su velike gužve na testiranju rano ujutro, a povremene su oko 9.30 sati.

“Mi i dalje držimo zlatni standard od 24 sata za izdavanje nalaza. Nema potrebe da se ujutro stvaraju kolone. Ako ne bude drugog rješenja, onda ćemo ići na sustav naručivanja. Tad nećemo uzeti druge osim onih koje smo naručili”, rekao je Šostar.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je i kako će se otvoriti i nova lokacija za testiranje te se nada da će profunkcionirati do subote. Bit će na istočnom parkingu zagrebačkog Velesajma.


Komentari