Nekoliko tisuća ljudi sudjelovalo u Koloni sjećanja u Vukovaru: Milanović položio vijenac na Ovčari

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Vukovar pod posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa obilježava 29. godišnjicu stradanja toga grada u Domovinskom ratu čija je obrana slomljena 18. studenoga 1991. godine.

Grad je izdržao 87 dana opsade bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, no u potpunosti je razrušen, u zarobljeničke logore odvedeno je oko 7.000 vukovarskih branitelja i civila, a iz grada protjerano oko 22.000 ljudi.

U tromjesečnoj agresiji poginulo je 2717 branitelja i civila, a na popisu je još 386 zatočenih i nestalih osoba kojima se gubi svaki trag u ratnom Vukovaru.

U programu je prvi na redu “Put sjećanja i svjetlosti“. U organizaciji grada Vukovara i vukovarskih osnovnih škola, učenici će zapaliti svijeće na Križnom putu Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar-Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Plenković u Vukovaru

Premijer Andrej Plenković u Vukovar je stigao još u utorak popodne te je sudjelovao u tradicionalnom večernjem spomenu ispred vukovarske bolnice. Prije svega, danas je prvo posjetio obnovljeni vukovarski Vodotoranj, jedan od najprepoznatljivijih simbola otpora Vukovaraca u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991.


“Hrvatska Vlada je nakon one naše sjednice prije 4 godine i 1 dan, kazala da će pridonijeti koliko treba da završimo financijsku konstrukciju Vodotornja, to smo s radošću učinili i pridonijeli obnovi ovog simbola slobode”, tvrdi premijer.

Još jednom se obratio javnosti nešto prije 10 sati i rekao da je ‘Vukovar grad koji se razvija’.

“Vukovar danas, Vukovar 29. godina poslije je grad koji se razvija, kao i sva područja ovdje”, tvrdi pa ističe kako ova mjesta zaslužuju posebnu pozornost Vlade.

Istaknuo je da je ovo dan kada se svi zajedno prisjećamo, zbog hrvatske zastave na Vodotornju, pobjede u Domovinskom ratu, svih žrtava u Domovinskom ratu, pogotovo žrtve Vukovara i Škabrnje, “ljudi koji su najviše dali za slobodu Hrvatske”.

Jandroković: ‘Došli smo iskazati poštovanje’

Medijima se obratio i predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

“Došli smo iskazati poštovanje gradu i osuditi zločin. Ovdje se vidjelo koliko je bio brutalan projekt Velike Srbije i Miloševićevog režima, to će trajno ostati upisano u sjećanju hrvatskog naroda”, rekao je.

“Sjećamo se žrtve, slavimo herojstvo, junaštvo stanovnika Vukovara”, rekao je pa dodao: “Mi ovdje komemoriramo žrtvu, ali i osuđujemo zločin”.

Prije Kolone sjećanja, ispred Nacionalne memorijalne bolnice u Županijskoj ulici, održao se kratki komemorativni program, u 10 sati.

Otvorenje programa

10:00 Stihovima “Lijepe naše”, službeno je otvoren program 29. obljetnice pada Vukovara. Potom je uslijedila minuta šutnje za sve branitelje, za sve građane koji su preminulo ili su mučno odvedeni.

Na otvorenju su prigodni program izveli Klapa “Sveti Juraj” HRM i Policijska klapa “Sveti Mihovil” te glumac Darko Milas

Nešto poslije 10 sati krenula je Kolona sjećanja

10:20 Nakon 20-ak minuta programa, u spomen na žrtvu brojnih Vukovaraca, ulicama Vukovara, stjegonoše su povele Kolonu sjećanja.

Kolonu predvode hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih i nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara

Među onima koji su i ove godine Kolonom sjećanja, od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, odati počast žrtvi Vukovara bili su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisa Miloševića, ministra obrane Maria Banožića, ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak i ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića.

10:30 Delegacija SDP-a Hrvatske predvođena predsjednikom Peđom Grbinom položila je vijence i zapalila svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata i Spomen domu Ovčara u Vukovaru u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. SDP-ovci kao ni predsjednik Milanović ne sudjeluju u službenom programu.

11:10 Predsjednik Republike Zoran Milanović neće sudjelovati u Koloni sjećanja, ali stigao je na Ovčaru gdje je položio vijenac i zapalio svijeće.

12:00 Sudionici Kolone sjećanja koji sa sobom donesu ruže odlaze prema grobnicama poginulih i ubijenih branitelja i civila te polaganjem ruža na grob pojedinačno odaju počast.

Ovaj korak ujedno je istican i kao najkritičniji za očuvanje epidemiološke slike. Iako, u samoj Koloni sudjelovalo je više od 500 ljudi, koliko je bilo preporučeno, a navodno se jedan dio građana pridržavao epidemioloških mjera i nosio masku, no dobar dio njih to isto nije učinio.

S druge strane, covid-redari dijelili su zaštitne maske, no sam fizički razmak u velikoj mjeri nije bilo moguće održati iako su stjegonoše postavljeni tako da izdvajaju grupe ljudi.

12:30 Dolaskom Kolone na Nacionalno memorijalno groblje i polaganjem svijeća na posljednje počivalište najmilijih završio je jedan dio programa obilježavanja. Na samom groblju održava se molitva za žrtve Domovinskog rata grada Vukovar. Molitvu predvodi mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit.

Komentari

loading...