NEKOLIKO MINUTA PRIJE ROČIŠTA Otkazan štrajk kontrolora leta

Foto: Cropix

Kontrolori leta ipak su otkazali štrajk koji je bio najavljen za četvrtak.

“Obavještavamo vas da je Izvršni odbor Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL) donio odluku kojom se otkazuje štrajk najavljen za dan 21. srpnja koji je trebao početi u 7 sati. Sukladno navedenom, molimo vas da o ovakvoj odluci obavijestite Eurocontrol, odnosno da poduzmete potrebne korake kako bi se uklonio notam”, poručili su iz Sindikata.

Naime, iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe tražili su sudsku zabranu štrajka kontrolora leta, a odluku je danas trebao donijeti Građanski odjel zagrebačkog Županijskog suda. Sada će ipak pregovarati.

“Pregovori uvijek idu. Mislim da smo već objasnili da je Uprava od starta samo davala, ništa nije tražila. Vjerojatno je i sindikat shvatio da više naprosto nije bilo moguće. Službenu informaciju sam dobio par minuta prije početka ročišta”, rekao je predstavnik uprave za N1.

Što se tiče najave štrajka, kaže kako razumije da je to sindikalna akcija kojom se traže prava i da je štrajk legitiman oblik traženja prava.

“Ne bih rekao da je to dio folklora. Štrajk je dio ostvarivanja sindikalnih prava”, kaže.

Predstavnik sindikata objasnio je da je na sjednici Izvršnog odbora odlučeno da da se štrajk otkaže i da se pokuša rješenje postići razgovorima.

“U prvom planu nam je sigurnost zračnog prometa i odredbi o radnom vremenu. Financijski dio nam je u drugom planu, s obzirom na situaciju u državi i svijetu. Želimo nastaviti pregovore, sve će biti na stolu. Pregovori su dinamični, od toliko zahtjeva naći će se neki kompromis”, kaže predstavnik sindikata i dodaje kako će, ako se ne postigne dogovor oko radnog vremena, prekovremenih i opterećenje kontrolora letanja ponovno morati razmišljati o štrajku.


Komentari