Neki nisu pisnuli, drugi nisu stisnuli: Ovo su najaktivniji i najljeniji saborski zastupnici

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski saborski zastupnici ove su se godine u raspravama za riječ javili više od 11 tisuća puta, svaki drugi zastupnik javio se kako bi replicirao ili odgovorio na repliku, a te dvije kategorije zbrojene iznose gotovo šest tisuća replika – pokazuje službena saborska statistika za 2019.

Ista ta statistika otkriva i da zastupnici nerado nastupaju kao izvjestitelji odbora. Naime, u godinu dana to su učinili samo 24 puta, od čega osam puta Ines Strenja (Most) kako bi prenijela stajališta i zaključke Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, čija je predsjednica.

Saborska su se radna tijela, inače, ove jeseni sastala više od 150 puta, redovito su zasjedala 141 put, tematski 11 puta.

Rekorderi su Bulj i Maras

Rekorderi po broju javljanja su Mostovi zastupnici Miro Bulj (858) i Nikola Grmoja (386) te SDP-ovi Gordan Maras (776) i Saša Đujić (348).

Maras je u ovoj saborskoj godini replicirao čak 214 puta, a na repliku je odgovorio 240 puta, zbrojeno 454 puta. Uzme li se u obzir da je sabor ove godine skupno zasjedao 107 dana, lako je zaključiti da je Maras svaki radni dan, u prosjeku, replicirao u dva navrata.


Iako je ukupno aktivniji od Marasa, Bulj je manje koristio te alate, ”samo” 350 puta, a više je puta govorio kao predstavnik kluba te gotovo jednako pojedinačno raspravljao.

HDZ-ov najaktivniji trojac čine – Branko Bačić (223), Ante Babić (204) i Josip Borić (203).

Svi zastupnici, njih 151, u ovoj su se godini 480 puta ”požalili” na povredu saborskog Poslovnika, a najčešće su to radili Maras (74 puta), Bulj (60) i Grmoja (52 puta).

U ovoj su godini izrečene 332 stegovne mjere, a izbacivanja zastupnika iz sabornice i zabrane govora na dan ili dva postale su gotovo tjedni standard.

Četvero zastupnika u sabornici nije reklo ni riječ

Zastupnici koji su cijelu godinu proveli u saboru a da nisu progovorili ni riječ su: Dražen Barišić (HDZ), Darinko Dumbović (Reformisti), Branimir Glavaš (HDSSB) i Milanka Opačić (Bandićeva SRiS). Njihove mjesečne bruto plaće možete vidjeti na slici. Njihovi neto iznosi kreću se do 15 i pol tisuća kuna.

Rječitiji nisu bili ni bivši HDZ-ovi ministri Tomislav Tolušić i Lovro Kuščević koji su kao zastupnici startali nakon ljetošnje rekonstrukcije vlade.

Replike i odgovori na njih obilježili su i sve tri protekle parlamentarne godine, od gotovo 40 tisuća javljanja, one zbrojeno čine više od 24 tisuće.

Komentari

loading...
-->