Škole pripremaju roditelje na online nastavu! Iz Ministarstva tvrde to je laž! Majka osnovnoškolca: ‘Upozoreni smo na to već na prvom roditeljskom!’

foto:Pexels

Prošlo je skoro mjesec dana od početka školske godine u novim okolnostima. Nastava se održava u školama prema epidemiološkim mjerama. No, kako javljaju roditelji nastava bi se mogla početi održavati online, što se od samog početka željelo izbjeći.

Iz dijela škola pak službeno navode kako o tome nisu dobili nikakvu informaciju. ”To nam je prvi glas. Ne znamo ništa o tome. Nemamo nikakvu obavijest”, navodi ravnateljica Graditeljsko – tehničke škole u Zagrebu Dinka Džeko.

Isto su nam rekli i iz osnovne škole Izidora Kršnjavoga Zagreb.

Majka osnovnoškolca s kojom smo razgovarali (podaci poznati redakciji), iznijela je drugačiju verziju.

“Na prvom roditeljskom sastanku rečeno nam je da se pripremimo na online nastavu, te kako će biti uvedena u roku mjesec dana od početka školske godine. S tim da je napomenuto kako će s online nastavom krenuti učenici viših razreda osnovne škole, dok će učenike do 4.razreda držati u školama koliko god će to biti moguće. Ne znam zašto Ministarstvo to negira, posebno jer je naša razrednica kazala kako su dobili takvu informaciju upravo iz Ministarstva, te kako im je sugerirano da upozore i pripreme nas roditelje do službene obavijesti. Ispada da smo svi mi, nas tridesetak roditelja krivo čuli! Zašto se sve toliko taji? Zašto se mjere i promjene uvode u zadnji tren, kad je očito da se već zna ishod! Muče i nas i djecu, umjesto da nam kažu kako stvari stoje i da znamo što nas očekuje. Evo, imali smo slučaj da su djeca u razredu dobila virozu! Zamislite, gotovo pola razreda imalo je virozu! Nitko nije testiran na Covid19 već se od nas očekivalo da pratimo i prepoznamo simptome Covid19! Zar smo mi stručni za prepoznavanje ovakve bolesti?

Ljuti me kad vidim da su si klinci u roku dva dana prenijeli virozu, usprkos maskama, pranju ruku, razmaku i ostalom, a mi tu govorimo o pokušaju spriječavanja širenja korone na način da djeca ne idu u školu? Ma ne dolazi u obzir!

Protiv sam online nastave jer će se opet najviše lomiti preko leđa naše djece i nas koje nitko ne pita kako ćemo obavljati posao učitelja i vlastiti redovan posao. Znamo kako je to bilo prošle godine! Puno je tu nepoznanica i nedoumica, a od nas se očekuje da šutimo i da se svemu prilagodimo samo tako! Poput mjerenja temperature djeci! Zamislite, ako ju ne izmjerite, zapisuju vas, tri puta ako se zaboravi upisati temperatura prijavljuje nas se pedagoškoj službi. A tek ako se netko pojavi bez maske! Naša djeca su mala, i tu i tamo zaborave neku stvar, zaboravimo i mi izmjeriti temperaturu, ne sjećam se da su moji roditelji ikad mene pripremali ujutro za školu – radili su, nije ih bilo doma, danas vas to nitko ne pita! Zar se nama nitko ne treba prilagoditi? Zar nas nitko ne treba razumjeti i malo olabaviti, izmjeriti temperaturu djetetu kojemu nije doma izmjerena, jer je jedino bitno to  – ima li ju ili ne, a uostalom valjda znamo je li nam dijete bolesno ili nije kad ga šaljemo u školu, kako smo to radili i prije! Uz to, moje dijete zna imati višu temperaturu, a da mu nije baš ništa! Zar zato ne smije u školu? Da ne govorim o tome što se “trackaju” dezificijensom svako malo, a nitko nam nije rekao koje bi mogle biti posljedice i zašto je to bolje od običnog pranja ruku! Ja nisam stručnjak, ali zdrava logika mi govori da se ruke, kad god je moguće peru, a kad nije, onda se koriste dezificijensi! Toliko komplicirati i zagorčavati svima život meni osobno više djeluje kao prepucavanje između škola i Ministarstava, a ove priče o prelasku na online nastavu, nadam se da će ostati na pričama!”, ogorčeno je komentirala Zagrepčanka.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja tvrdi kako je informacija u uvođenju online nastave netočna, te ističu kako se o tome uopće nije govorilo. “Molimo medije i javnost da ne nasjedaju na dezinformacije”.

Podsjetimo, školska godina počela je 7. rujna, a Ministarstvo je pripremilo tri modela provođenja nastave koji će se primjenjivati ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Model A predviđa odvijanje nastave u školi uz pridržavanje epidemioloških uputa, model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a model C je nastava na daljinu.

Prema uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u školama se mora održavati socijalna distanca, pa se preporučuje da svaki razredni odjel boravi u jednoj prostoriji te da učenici ne mijenjaju učionicu ni u predmetnoj nastavi. Odmori bi trebali biti organizirani u različito vrijeme, a prolazak kroz zajedničke prostorije treba skratiti na minimum.


Komentari