NEDOSTATAK ZELENILA: ‘Zagreb je postao samo beton! Nekada je bilo drveća i kisika, sada se diše na škrge ili doma u klimi’

Glavni kolodvor u Zagrebu (Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX)

Zagreb se širi već godinama, ali trend izgradnje novih zgrada nažalost ne prati uvijek i dovoljan broj novih stabala, kao niti travnate površine. Dolaskom visokih ljetnih temperatura situacija postaje tim gora, a nebrojeno je puta dokazano da zelenilo smanjuje temperaturu.

Koliko Zagreb žudi za zelenilom svjedoče i čitatelji portala Zagreb.info, koji su podijelili svoje mišljenje na našoj Facebook anketi o tome treba li Zagrebu više zelenih površina, a manje zgrada.

Većina se složila da treba više zelenila jer su uništene livade i drveće. “Da, može se širiti nije opasan bedemima, i prestati uguravati nakazne zgrade u samu jezgru. Sve popraviti, ozeleniti, a ne sjeći i betonirati. Na popisu smo ‘kipućih’ gradova, zna se zašto”, jedan je od komentara.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

“Naravno da treba, treba saditi nova stabla, jer se stabla i ruše. Predugo traje čekati da izraste stablo koje daje željeni hlad. Dakle, sadimo”, poruka je čitateljice.

Foto: Screenshot

“Nećemo rušiti zgrade, ali zelenila nikad dosta i klupa za sjedenje”, “Zelenila nikada previše. Smanjuje potrebu za hlađenjem prostora, ne pale se klima uređaji. Zar to nije dovoljan razlog, a nije jedini”

“Definitivno zelenih površina. Prvo i osnovno zbog djece da se imaju gdje igrati a ne sami beton”, Zagreb prvenstveno treba manje auta, ali svakako i zelenih površina”, složni su čitatelji.

Foto: Screenshot

“Ima previše zgradurina kako poslovnih tako i privatnih, više zelenih površina, prirode, cvijeća, biljaka. Nekad smo djecu mogli u park odvesti ili fino na livadu. Sjećam se mog djetinjstva koje nije bilo tako davno, a danas teško”, “Da previše zgrada, a naročito zabraniti uništavati podsljemensku zonu”, čitatelji su naveli i konkretne lokacije.

“Itekako, Zagreb je postao samo beton. Nekada je bilo drveća, kisika, sada se diše na škrge ili doma u klimi. U 30 g Zagreb devastiran, svjesno, a onda potresi i ostalo pomelo do kraja”

 

 

 


Komentari