NE SMIRUJU SE REAKCIJE! Hrvatsko psihološko društvo osudilo skandalozan plakat: ‘Upitno je hoće li poruka stići do koga treba’

Foto: E.P.
Hrvatsko psihološko društvo oglasilo se o posljednjem reklamnom plakatu koji je uzbunio javnost. Onom na kojem se nalazi poruka „Samo slabiči dobiju depresiju“ bez ikakvog dodatnog konteksta.
Loše osmišljeno, neprimjereno, štetno
Psiholozi ističu kako će se značajan broj ljudi u nekom trenu svog života susresti sa kriznim događajima, i moguće imati potrebu za stručnom pomoći i podrškom, a perspektivu za prevladavanje onog što im u tom trenu život čini crnim, velikim dijelom čini i senzibiliziranost društva.
“Pretpostavljamo da je ideja bila skrenuti pažnju na probleme mentalnog zdravlja i depresije, ali objavljivanje ovakvog sadržaja bez konteksta može potencijalno izazvati nepredvidive negativne efekte. Ovakvu kampanju smatramo loše osmišljenom i neprimjerenom, čime se nažalost može izazvati veća šteta od potencijalne koristi. Većina reakcija javnosti pokazuje da ovakav oblik oglašavanja nije prikladan, neovisno o cilju. Ranjive skupine ovu poruku mogu shvatiti potpuno krivo i doslovno, a upitno je hoće li konačna poruka (za koju se nadamo da se krije iza ove kampanje) stići do svih osoba koje su joj bile izložene”, smatraju psiholozi.
“Sljedeći put prvo pitajte stručnjake”
“Želimo upozoriti da je kod ovakvih osjetljivih pitanja, neovisno o krajnjoj namjeri, važno konzultirati i stručnjake koji rade s ranjivim skupinama i koji razumiju njihove specifične potrebe i osjetljivost na poruke kojima su izloženi. O mentalnom zdravlju svakako treba govoriti, ali na primjeren način. Iznimno je važno da o mentalnom zdravlju govorimo jasno, ohrabrujuće i otvoreno, iz pozicije empatije, te da podržavamo one kampanje koje to i adekvatno komuniciraju” poručili su i pozvali sve kreatore zdravstvene politike da osiguraju sve institucionalne, financijske i kadrovske uvjete za pomoć svim osobama kojima je potrebna pomoć i podrška u području psihičkog zdravlja.
“Solidarnost, stručna i ljudska podrška od velikog su značaja za psihičko zdravlje u vremenima u kojima živimo” zaključili su.
Javni istup potpisuju:
Pročelnik Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Damir Ljubotina
Predsjednik Hrvatske psihološke komore Dejvid Zombori
Predsjednik Hrvatskog psihološkog društva Josip Lopižić


Komentari