‘Ne smijemo dopustiti da se i naše more i njegovi resursi iskoriste za osobne interese, a da budućim generacijama ništa ne ostane’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Mosta NL Božo Petrov i saborski zastupnik Miro Bulj jučer su na konferenciji za novinare u Zadru govorili o Prijedlogu odluke o proglašenju Isključivog gospodarskog pojasa RH, koji je Most ovaj tjedan uputio u saborsku proceduru, a osvrnuli su se i na Zakon o pomorskom dobru i Zakon o koncesijama.

Petrov je istaknuo kako Most smatra da je postojanje isključivog gospodarskog pojasa u interesu ne samo Hrvatske, već i cijele Europske unije, te da u prilog tome govori i studija Europske komisije iz 2013., koja je predvidjela povećane koristi, prvenstveno ekonomske i ekološke, osobito za zemlje poput Hrvatske koja razvoj temelji na turizmu i ribarstvu.

„U Zadru je, između ostalog, važno progovoriti o ovoj temi zbog jake ribarske flote i razvijenog ribarstva. Naime, jedan od tri važna razloga za proglašenje IGP-a je zaštita Jadranskog mora, odnosno okoliša i očuvanje ribljeg fonda, a RH se mora aktivnije uključiti u gospodarenje i upravljanje Jadranskim morem. Gospodarenje vodama u EU je zajedničko, te je u interesu EU postojanje isključivog gospodarskog pojasa. Naravno sve to u dobroj suradnji sa susjedima, jer se proglašenje IGP-a treba promatrati kao poziv na suradnju svima koji imaju interes zaštite Jadranskog mora“, istaknuo je Petrov.

Što se tiče navoda Vlade da nećemo imati nikakve koristi od proglašenja IGP-a, Most napominje kako su naši stručnjaci proučili dokument Ministarstva vanjskih i europskih poslova od 2. studenog 2017. Iz njega se može iščitati da Vlada osporava studiju Europske komisije iz 2013. po kojoj se predviđaju jasne i konkretne koristi za RH od proglašenja IGP-a. Ono što ipak najviše začuđuje jest „kratkovidnost“ MVP-a i Vlade koji stvari promatraju iz perspektive sadašnjosti, a IGP proglašavamo ponajprije radi naše budućnosti.

Smisao našeg prijedloga je da se konačno pobrinemo za budućnost naše zemlje, kopna i mora, jer ne smijemo dopustiti da se njegovi resursi do kraja iscrpe i unište, a da budućim generacijama ništa ne ostane“, naglasio je Petrov.

Saborski zastupnik Miro Bulj istaknuo je kako je Jadransko more prirodno bogatstvo i nacionalni resurs kojeg moramo sačuvati radi sebe, ali i radi naše djece.

„IGP treba proglasiti jer je to suvereno i legitimno pravo. Prilikom ulaska u EU zbog političkih ambicija pojedinaca odustali smo od proglašenja i primjene isključivog gospodarskog pojasa“, rekao je Bulj.

Progovorio i o pomorskom dobru koje je jedan od najvećih ekonomskih resursa Hrvatske.

„Most će sa svojim političkim partnerima raditi i na zaštiti pomorskog dobra. Pomorsko dobro trenutno se iskorištava samo u korist pojedinačnih interesa lokalnih šerifa, a ne u korist javnog interesa. Pitam se hoćemo li na kraju privatizirati i naše plaže i pomorsko dobro, pa će prosječan čovjek moći će samo izdaleka promatrati more”, istaknuo je Bulj. 


Komentari