Ne prestaju reakcije na odluke rektora Borasa: Sedam nezadovoljnih dekana poslalo mu pismo

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon što je Senat Sveučilišta u Zagrebu jučer potvrdio odluku rektora Damira Borasa o suspenziji omiljene dekanice Filozofskog Fakulteta Vesne Vlahović-Štetić, reakcije se ne stišavaju sa svih strana.

Inicijativa za Filozofski predala je Vladi RH 8000 potpisa za smjenu rektora, dok su sindikalisti slali članovima Senata pismo u kojem detaljno objašnjavaju zbog čega je odluka o suspenziji dekanice nelegitimna.

Dekanica je ipak smijenjena dvotrećinskom odlukom svih članova Senata, a sedam nezadovoljnih dekana zagrebačkih sveučilišta, ujedno članova senata, danas su rektoru Damiru Borasu uputili pismo. Radi se o dekanima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta organizacije i informatike, Fakulteta političkih znanosti, Akademije dramskih umjetnosti i Veterinarskog fakulteta.

Pismo je procurilo u javnost a prvi ga je objavio Jutarnji list:

“Poštovani rektore,


potaknuti nedavnim odlukama Senata Sveučilišta u Zagrebu koje su donesene bez mogućnosti provedbe izvještajnog i diskusijskog dijela sjednice Senata, a na koji smo opetovano upozoravali, dolje potpisani dekani fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ovim se putem ograđuju od takvog načina postupanja i rada sveučilišnih tijela. Senat koji ne diskutira najvažnije odluke, ne može ni donijeti potpuno legitimne odluke!

Smatramo da je prijelazom na održavanje sjednica Senata elektroničkim putem bez omogućavanja diskusijskog dijela sjednice potpuno onemogućena kvalitetna, konstruktivna i transparentna akademska rasprava i bačeno negativno svjetlo na naše Sveučilište. Posljednji primjer koji o tome svjedoči održavanje je sjednice na kojoj je potvrđena odluka rektora o suspenziji uprave Filozofskoga fakulteta. Fakulteta političkih znanosti.

O nedemokratskom radu Senata Sveučilišta u Zagrebu više smo puta ukazivali kako Vama, tako i pror Akademije dramskih umjetnostiektorima Sveučilišta u Zagrebu, a posljednji put našim zahtjevom za uklanjanje s dnevnog reda sjednice Senata točaka kojima je predviđena suspenzija uprave te imenovanje obnašatelja dužnosti dekana iz sasvim drugog područja i prodekana Filozofskoga fakulteta. Smatramo da o ovakvim delikatnim pitanjima treba raspraviti na sjednici Senata na kojoj je članovima omogućeno sudjelovanje u kvalitetnoj, akademskoj i demokratskoj raspravi.

S obzirom na to da naši opetovani iskazi nezadovoljstva dosad nisu naišli ni na kakav odjek na sveučilišnim tijelima, primorani smo zbog zaštite ugleda i dostojanstva naših fakulteta, generacija naših studenata i naših zaposlenika, obratiti Vam se i na ovaj način te pokazati da na Sveučilištu postoje i oni koji se ne slažu s takvim načinom rada.

Ovim istupom tražimo da se prekine s dosadašnjom neakademskom praksom, da se glasa transparentno te da se o osjetljivim točkama s elektroničkih sjednica koje zahtijevaju temeljitu raspravu još jednom raspravlja i odlučuje, kako u pitanje ne bi došla smislenost i svrsishodnost sudjelovanja naših fakulteta u radu sveučilišnih tijela.

Srdačno Vas pozdravljamo!

prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija, dekanica Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta

prof. dr. sc. Mirko Planinić, izabrani dekan Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta

prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva

izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica Fakulteta organizacije i informatike

prof. dr. sc. Zoran Kurelić, dekan Fakulteta političkih znanosti

izv. prof. art. Franka Perković, dekanica Akademije dramskih umjetnosti

prof. dr. sc. Nenad Turk, dekan Veterinarskog fakulteta”

Studenti i profesori Filozofskog donijeli na Markov trg 8000 potpisa za smjenu rektora Borasa: Nisu dugo čekali njegov odgovor

Komentari