Ne podcjenjujte opasnost: Ova mala sprava može vas koštati života

Pixabay

Vozači, biciklisti i pješaci – svi koriste mobitel u prometu i to je jedan od glavnih razloga sve češćih prometnih nesreća. Hrvatska udruga menadžera sigurnosti i policija pokušavaju podići svijest o toj opasnosti, a sada predlažu da se 21. listopad obilježava kao Nacionalni dan bez mobitela u prometu.

Nijedan poziv ili poruka nisu važniji od života, ali ipak ih odnose previše. Mobitel je četvrti ubojica u prometu, ali i dalje 91 posto vozača koristi mobitel tijekom vožnje, 33 posto biciklista tijekom pedaliranja i nešto više od 50 posto pješaka kada prelazi prometnicu, kaže Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, prenosi N1.

Policiji i sudskim vještacima vrlo je teško utvrditi je li mobitel korišten točno u trenutku nesreće, ali podaci telekomunikacijskih operatora sugeriraju krivca.

“Vrlo često se u zadnje vrijeme događa da čovjek prijeđe na lijevu stranu kolnika, a da nikom nije jasno zašto. Nit je bogzna kakva brzina, ntii su uvjeti nekakvi, niti je mrak, niti je alkohol, tu se onda da izvuć zaključak da je korištenje mobitela”, objašnjava Miron Huljak iz Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije.

“Operater izlista pozive pa se vrlo lako dokaže, ali kada netko šalje poruke, kada pregledava mailove, to je gotovo nemoguće dokazati”, govori Goran Husinec, sudski vještak za cestovni promet.

“Samo da provjerim poruku”, često je misao vozača koji podcjenjuju opasnost. Zbog svega ovoga hrvatski menadžeri sigurnosti u suradnji s policijom Saboru su uputili prijedlog da se 21. listopada obilježava kao Nacionalni dan bez mobitela u prometu.

“Vjerujemo na prvom jesenjem zasjedanju sabora da će biti i izglasan nacionalni dan”, govori Alen Ostojić.

“Stvar je u tome da se pokuša utjecat na ljude ne da ne koriste mobitel da ne plate kaznu, nego da shvate da je to stvarno opasno”, zaključuje Miron Huljak.

Jedna od tema Nacionalnog dana bit će i mobiteli u funkciji navigacije jer to, iako je zakonom dopušteno, također može biti opasno.

Komentari