‘NE DIRAJTE RUSIJU’ U centru Zagreba osvanuo geopolitčki komentar u jeku suradnje Hrvatske i Ukrajine

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Kako cijeli svijet strepi oko napetosti Ukrajine i Rusije i moguće eskalacije dviju država, teške geopolitčke teme nisu uspjele zaobići ni Zagreb.

Tako je na Cvjetnom trgu osvanuo natpis: “Ne dirajte Rusiju!”.

Zanimljivo, osvanuo je baš na ogradi ispred Srpske pravoslavne crkve (osim što su obje države većinski pravoslavne, Rusija i Srbija imaju povijesno dobre i bliske odnose). Autor grafita trenutno nije poznat.

Podsjetimo, napetosti između bivših članica Sovjetskog saveza započeli su 2014. godine ruskom aneksijom Krima. Nakon toga,  na istoku Ukrajine došlo je do ratnih sukoba uspostavljanjem separatističkih republika: Luhansk i Donjeck. Obje republike imaju velike simpatije prema Rusiji, a optužbe kako u ratu s ostatkom Ukrajine sudjeluju ruski vojnici, kao i ruski kapital u logistici i naoružanju, ne jenjava.

Iako je postavila više od 106 000 vojnika na granicu s Ukrajinom, Rusija niječe kako planira pokrenuti invaziju na tu istočno europsku državu koja pokušava otići na europski kurs. Ipak, ruski predsjednik Vladimir Putin prijeti kako će poduzeti “neodređene vojne akcije”, ukoliko se NATO nastavlja širiti prema ruskim granicama, što Rusija smatra prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti.

U cijeloj situaciji, Hrvatska se trenutno pozicionirala na strani Ukrajine. Ne samo da je premijer Andrej Plenković u posjetu Ukrajini izjavio “Krim Ukrajina!”, nedavno je rekao i kako će Hrvatska, premda na zasad nepoznati način, oštro reagirati u slučaju ruske invazije.

Ukrajina se inače Hrvatskoj obratila za pomoć oko Krima s njenim iskustvima mirne reintegracije devedesetih, ali i za pomoć u gospodarskoj suradnji.

S druge strane, pri otkrivanju biste Jesenjinu 2020. godine u Opatiji, ruski ambasador Anvar Azimov, izjavio je kako Hrvatska i Rusija imaju prijateljstvo i suradnju. Uz to, kako je Zagreb.info pisao, ruski turisti dominirali su u Zagrebu tijekom božićnih praznika, a Putin je vrlo popularan i omiljen među domaćim građanima konzervativnih uvjerenja, što je vidljivo po komentarima na društvenim mrežama.

Dok su građani, kako u gradu, tako i u državi, podijeljeni oko rusko-ukrajinskih trzavica, rasprave o povijesti i pravu bivših sovjetskih republika među ljudima različitih mišljenja, skoro pa su jednako neizvjesne kao i događaji na samoj granici.

 

 


Komentari