Ne budite pokretna meta napadača: Policija savjetuje kako se zaštititi

Pixabay

Ne budite pokretna meta napadača – policija savjetuje kako se možete zaštititi od drskih krađa!

Otimanju skupocjenog nakita, torbice, mobitela, novčanika prethodi stvorena “prigoda”, odnosno, situacija koja pogoduje toj vrsti kaznenog djela. Obično se dvojica ili više počinitelja pretvaraju u “slučajnog prolaznika”, a u stvarnosti vrebaju priliku i čekaju prigodu da naiđe neka osoba – potencijalna za ostvarenje drske krađe. Namjera je da se žrtva presretne ili zaskoči te da joj se silovito otme uočeni predmet i hitro nestane, pri čemu općenito izbjegavaju situaciju borbe zbog vlastite nesigurnosti.

Obično se odvaže naglo i neprimjetno približiti na udaljenost koja im omogućava drsko otimanje torbice, kidanje nakita ili drsku krađu nekog drugog predmeta, a nakon čega se daju u bijeg. Način počinjenja bude iznenadan i neočekivan, tako da se žrtva ne uspije ni snaći kada se počinitelj dadne u bijeg sa plijenom. Zbog takvog impulzivnog efekta, prepadnuta se žrtva kasnije obično ne može sjetiti osobnog opisa napadača, detalja događaja i pravca kretanja odnosno bijega počinitelja.

Bitni čimbenik počinjenja jest iznenađenje te izbjegavanje izravnog sukoba s oštećenim, a sam čin se često pomno i ne planira.

Riječ je o tipično “velegradskom deliktu” koji se uobičajeno čini na javnim mjestima od parkova, parkinga, ulica, haustora, pothodnika, groblja, autobusnih stajališta, pa do javnih wc-a, kolodvora, podzemnih garaža i tako dalje.


Kako ćete spriječiti ovu vrstu napada

  • Pokušajte izbjegavati osamu i mjesta na kojima nema čestih prolaznika i vremena kada je frekvencija prolazaka mala
  • Hodajte u društvu, to ponekad može biti otegotna okolnost počinitelju, kojeg će možda odvratiti od prvotne namjere
  • Pokušajte preventivno promišljati o tome da li bi mogli biti moguća meta napadača
  • U slučaju počinjenja drske krađe pokušajte zapamtiti što više detalja o događaju odnosno počinitelju

Komentari

loading...