NATJEČAJ SE RASPISUJE IDUĆEG TJEDNA: Produljuje se trasa tramvajske linije broj 1, poznato i kuda će voziti

Stambena zgrada, ilustracija Foto: Marko Todorov / CROPIX

Otkriven je plan Gradske uprave o produljenju tramvajske linije 1. Riječ je o devet stanica na trasi dugoj 3.7 kilometara – od Zvonimirove do Savišća. Natječaj kojim se traži tvrtka za projekt vrijedan 550 tisuća eura trebao bi se raspisati već za nekoliko dana, piše Večernji list. Smjernice za njenu gradnju iz starog su plana Kvatrić – Zračna luka.

‘KOG BRIGA ZA SIROTINJU!’ Ne smiruju se tenzije zbog skraćivanja dviju tramvajskih linija: ‘Sad se stvara zaista nepotrebna gužva’

Prugu je gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio prije gotovo godinu dana, a ZET je napravio smjernice za nivelaciju projekta kako bi prometnjaci mogli što vjernije dočarati trasu koju je Poglavarstvo zamislilo.

Dvije etape radova

Prema smjernicama ZET-a radi se o dvije etape. Prva je gradnja dvokolosiječne pruge u Ulici Vjekoslava Heinzela i Radničkoj cesti, na središnjem dijelu prometnice od Ulice grada Vukovara do zaokretnice na Savišću. Dužina bi bila oko 2400 metara.

Nakon toga, također dvokolosiječna pruga po sredini prometnice u Ulici Vjekoslava Heinzela, ali od Ulice kralja Zvonimira do Ulice grada Vukovara, duljine oko 1300 metara.

Biti će potrebno srediti skretnice na križanjima Heinzelove sa Zvonimirovom i Vukovarskom, kao i urediti samo okretište na Savišću, gdje će se izgraditi tramvajski dvokolosiječni spojevi na zaokretnicu.

Novom prugom bi u prvoj etapi prometovala linija 2, koja kreće s Črnomerca. U toj fazi neće biti potrebno uvođenje dodatnih vozila, smatraju u ZET-u. Nova će trasa biti oko kilometar kraća, s obzirom na to da tramvaj broj 2 neće više voziti do Savišća preko Ferenščice i Žitnjaka.

Preusmjeravanje jedinice

Po završetku pruge ulogu glavne linije preuzet će jedinica, koja svoj put od Zapadnog kolodvora više neće završavati na Borongaju, već će se kod Heinzelove preusmjeriti na Savišće.

Prema ZET-ovim predviđanjima, za to će trebati osigurati osam vozila koja će prometovati svakih deset minuta.

Projektanti će morati osmisliti kako izvesti stajališta, kojih mora biti devet. Na njima se trebaju nalaziti nadstrešnice, koševi za smeće, displejevi s prikazom dolaska tramvaja te ograde koje će putnike odvajati od automobilskog prometa.

Sama projektno-tehnička dokumentacija morat će pratiti ZET-ove smjernice jer, kako su  pojasnili, sve što je njima obuhvaćeno kad su izrađene u listopadu 2016., “već je primijenjeno i razrađeno u glavnom projektu”, a na njega su izdane potvrde.

U natječajnoj dokumentaciji iz Grada su pojasnili što mora sadržavati idejni projekt.

Radit će se novi projekt?

Idejni projekt mora sadržavati cjelovito rješenje za gradnju tramvajske pruge s kontaktnom i kabelskom mrežom, ispravljačkom stanicom te ZET-ovim objektom na zaokretnici Savišće.

Osim same tramvajske pruge, idejnim projektom mora biti obrađena rekonstrukcija svih raskrižja na trasi, rekonstrukcija prometnica Radničke i Heinzelove, rješenje oborinske odvodnje, rad semaforskih uređaja, sinteza postojeće i nove komunalne infrastrukture s mjerama zaštite, prometno rješenje, karakteristični poprečni i uzdužni presjeci, tehnički opis po tehničkim cjelinama, ostali nacrti kojima se daje oblikovno-funkcionalno rješenje građevine, izvodi iz važeće prostorne i urbanističke dokumentacije te svi ostali nacrti i dokumenti, radi pribavljanja posebnih uvjeta nadležnih tijela i institucija za izradu glavnog projekta i ishođenje lokacijske dozvole, pa će se vjerojatno ipak ići na novi glavni projekt.


Komentari