Nastavljaju se radovi na vrelovodu: Iz HEP-a otkrili u kojim kvartovima ovog ljeta neće biti tople vode

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Uz zamolbu za strpljenje i razumijevanje građana, ali i obećanje kako će nakon svega imati kvalitetniju i pouzdaniju opskrbu toplinskom energijom, HEP Toplinarstvo objavilo je nastavak radova na projektu “Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba”, kako je završila ovogodišnja ogrijevna sezona.

“Provedbom projekta će se do 2023. revitalizirati jedna trećina, odnosno 68,5 od ukupno 227,3 kilometara zagrebačke vrelovodne mreže. U 2022. u planu je zamjena 25,5 kilometara vrelovoda. Projekt revitalizacije je započeo 2021. godine i predstavlja najveći projekt u povijesti centralnog toplinskog sustava grada Zagreba”, navode iz HEP-a o projektu koji je ukupno vrijedan 700 milijuna kuna.

Dodaju i kako je najveći dio trenutne zagrebačke vrelovodne mreže izgrađen zastarjelom tehnologijom u kojem se čelične cijevi polažu u betonski kanal. Time su cijevi podložne vanjskim utjecajima (kao što su propuštanje cijevi zbog visoke razine podzemnih voda i/ili prodora oborinskih voda) koji uzrokuju koroziju, propadanje cijevi pa samim time i toplinske gubitke, pa u najgorem slučaju i prekid opskrbe toplinskom energijom.

Međutim, u revitalizaciji koja ponovno počinje, vrelovod će se osloniti na moderniju tehnologiju beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi. Time se povećava sigurnost i pouzdanost centralnog toplinskog sustava, te će se toplinski gubici smanjiti za oko 28 posto, a gubici nadopune pogonske vode za nekih 47 posto. Time će se, procjenjuje HEP, hitne intervencije smanjiti za 90 posto.

“Također, smanjenje gubitaka toplinske energije će rezultirati i smanjenjem potrebe za proizvodnjom toplinske energije te posljedično smanjenjem emisija onečišćujućih tvari u okoliš. Predviđa se da će se u 2025. godini emisija CO2 smanjiti za 11.104 tone u odnosu na stanje prije revitalizacije”, ističe HEP.

Najveći projekt HEP-a do sada

Ipak, radovi na vrelovodu znače i povremene obustave tople vode u kućanstvima.

Dok navode kako će krajnji kupci biti pravovremeno obavješteni, HEP već najavljuje obustavu tople vode tijekom radova u naseljima Sigečica, Kruge, Vrbik, Cvjetno, Trešnjevka, Središće, Gajevo, Staglišće, Savica, Folnegovićevo, Martinovka, Donji grad, Sopot, Utrine, Travno, Dugave, Siget i Trnsko.

Inače, čak 42.5 milijuna kuna od ukupnog iznosa projekta osiguran je bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. To je trenutno rekordan iznos EU fondova dodijeljenih HEP-u.

Komentari