NASTAVAK DRAME U ZAGREBAČKOJ GIMNAZIJI: Nakon nalaza inspekcije, slučaj je preuzela policija! Fuchs: ‘Pritisak u mailu je indikativan’

Sanja Musić Milanović (Foto: Nera Simic / CROPIX)

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs u Dnevniku Nove TV komentirao je izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je umirovljenu profesoricu zagrebačke Klasične Gimnazije nazvao protuhom i lažljivicom.

“Nekoliko puta sam ponavljao da bi javno komuniciranje trebalo biti primjereno, da se ne bismo smjeli vrijeđati. Ako je netko u javnom službi onda itekako treba paziti jer se to analizira višekratno”, apelira Fuchs i naglašava da je to nedopustivo.

Otkrio je i u kojoj je fazi slučaj revidiranja ocjene u spomenutoj školi nakon maila Sanje Musić Milanović.

“Nakon što je prosvjetna inspekcija obavila svoje, na policiji je da se utvrdi izjava profesorice koja je rekla da je od nje traženo da korigira ocjenu. Po zakonu i određenim aktima, valjana zaključena ocjena je ona koja je prošla razredno vijeće, u ovom slučaju – to je ocjena pet”, objašnjava ministar te najavljuje promjenu sustava.

Poteze Musić Milanović nije htio komentirati, a po njemu pritisak je u tom slučaju “indikativan”.

“U tom mailu nema nijedna rečenica kojom se traži izmjena ocjene, taj se mail referira na nedostatke koji su se zbili pola godine ranije”, kaže.

Ističe da u slučaju nezadovoljstva roditelja postoje institucije koje kontroliraju rad.

“Pokušavali smo vratiti dignitet nastavnicima – kroz ukidanja anonimnih prijava, dizanjem plaća preko 20 posto i onda u jednom trenutku dobijemo u javnoj sceni negativan, kontra-efekt gdje se nastavnike proglašava propalicama. To definitivno nije u redu”, izjavio je Fuchs.

Dodao je da je i sam svjestan da nisu svi bezgrešni i da se mora raditi na tome. Na samom kraju se osvrnuo na inflaciju odlikaša i naglasio da je na nastavnicima da djeca dobiju realne ocjene. Podsjeća da je za svaku školu otvorena mogućnost za uvođenje prijemnog ispita.


Komentari