‘U našim je rukama budućnost ove zemlje i naše djece, pridružite nam se’

FOTO: Most nezavisnih lista

Most nezavisnih lista održao je u subotu u Varaždinu treću od prvih pet programskih konvencija naziva „Pokret ostanka“ na kojoj je članovima, simpatizerima i medijima predstavio inicijative na koje se planira fokusirati u bliskoj budućnosti kako bi zadržali mlade u Hrvatskoj.

Pred prepunom dvoranom govor je održao predsjednik Mosta Božo Petrov:

„Pokret ostanka ste svi vi, to smo svi skupa. Nemojmo se oslanjati na političare, ne smijemo čekati nekoga da nas spasi. U našim je rukama sve. Budućnost ove zemlje i naše djece“,  poručio je Petrov.

Skupina stručnjaka iz Mosta, predstavila je svoje inicijative i zakonske prijedloge iz područja koja su važna za svakodnevni život građana. Javnu upravu danas je predstavio predsjednik Mosta Božo Petrovpravosuđe je izložila stručna suradnica Mosta Maja Grubišindemografske mjere pravnica Mosta Petra Mandićpoduzetništvo saborska zastupnica Ivana Ninčević – Lesandrić,energetiku Mate Rebić, a saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović govorio je o nužnosti pravilnog zbrinjavanja otpada.

U sklopu akcijskog plana koji podrazumijeva učinkovitu javnu upravu u službi svih građana, Most je još u Ministarstvu uprave napravio tri projekta za koja su osigurana sredstva EU, ali od travnja prošle godine skupljaju prašinu u ladici ministarstva. Riječ je o uvođenju sustava upravljanja kvalitetom u javnu upravu, E-poslovanju i razvoju kompetencijskog okvira za zaposlene u javnoj upravi. Pojednostavljeno, to bi značilo digitalizaciju procesa i ured bez papira, lakše poslovanje poduzetnicima i profesionalizaciju javne uprave.

Inicijative iz područja demografije prezentirala je Petra Mandić, pravnica i članica Nadzornog odbora Mosta. Ukazala je na mjere poput delimitiranja roditeljskih naknada za drugih 6 mjeseci porodiljnog, za blizance, treće, te svako slijedeće dijete do 3 godine života, rad na pola radnog vremena do 10 godine života djeteta (alternativa mjeri majki odgajateljica koje tako odlaze s tržišta rada), uvođenje dječjeg doplatka za djecu iz obitelji s 4 i više djece neovisno o imovinskom cenzusu, te regulaciju radnog vremena vrtića sukladno potrebama roditelja.

Prijedloge inicijativa iz područja pravosuđa predstavila je Maja Grubišin, bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa. Ciljevi Mosta vezano uz pravosuđe su: jačanje vladavine prava i jednakosti građana pred zakonompodizanje kvalitete pravosudnog sustava, podizanje povjerenja građana u pravosudni sustav, te iskorjenjivanje negativne selekcije kod postupka imenovanja sudaca i državnih odvjetnika. Most je u proceduru već uputio Zakon o DSV-u i Zakon o sudovima.

Poduzetništvo je izložila saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević – Lesandrić, istaknuvši da je detektirano ukupno 27 mjera koje ćemo predložiti kako bismo rasteretili poduzetnike koji bi zatim ulagali sredstva u širenje svoga posla i zapošljavanje. Smanjenje nameta i korigiranje raznih pravilnika, pružanje mogućnosti da i studenti budu poduzetnici, te da poduzetniku mogu pomagati članovi obitelji, bez zasnivanja radnog odnosa, samo su neke od Mostovih mjera za poduzetnike.

Mate Rebić, bivši pomoćnik ministra u Ministarstvu energetike i zaštite okoliša predstavio je inicijative iz područja energetike, prvenstveno Zakon o mikrosolarima, u kojem Most predlaže samoopskrbu električnom energijom iz obnovljivih izvora energije, konkretno sunca. Građani prvi put imaju mogućnost samostalno upravljati cijenom energije i svojom energetskom budućnošću.
Slaven Dobrović u svom je izlaganju o planu gospodarenja otpadom istaknuo da bi otpad trebalo tretirati kao sirovinu, a ne kao smeće i centri za gospodarenje otpadom morali bi uvažavati postavke iz plana.

Osim inicijativa predstavljen je način rada kluba zastupnika Mosta, programskih savjeta, te organizacije rada na terenu. Programsku konvenciju zatvorio je Varaždinac Robert Podolnjak, profesor i saborski zastupnik Mosta:

„Brojni mladi ljudi odlaze i drugdje traže svoju budućnost. Suočeni smo s negativnim trendovima i to je definitivno najveći gospodarski, socijalni, društveni  i politički problem ove države. Ako to ne zaustavimo, nema budućnosti. Zato nam trebate vi, građani. Pozivamo vas da nam se pridružite“, rekao je profesor Podolnjak.


Komentari