Narančasti meteoalarm donosi: Obilne kiše mogli bi uzrokovati kaos!

Screenshot/DHMZ

Zbog obilne kiše koja se očekuje u većem dijelu Hrvatske danas je na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda upaljen narančasti alarm i to za cijelu hrvatsku obalu Jadrana .

Na sjevernom dijelu Jadrana očekuje između 45 i 90 mm kiše, a na dubrovačkom području od 45 do 100 mm. U drugom dijelu dana na Kvarneru udari bure mogu dostizati 85 km/h pa je izdano žuto upozorenje za to područje, piše Istramet.

DHMZ navodi ” U Slavoniji će puhati jugoistočni vjetar. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo i južni vjetar, ponegdje s olujnim udarima, a navečer na sjevernom dijelu okrenuti na buru i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 6 do 11 na kopnu te između 13 i 18 °C na Jadranu.”

HRT u prognozi za danas navodi da će tijekom nedjelje biti kišovito diljem Hrvatske, pri čemu će obilnijih pljuskova i grmljavine biti na Jadranu i područjima uz njega, a nevolje će nekima prouzročiti i jako, na udare i olujno jugo i oštro. U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će oblačno, uz povremenu kišu te slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Temperatura zraka između 5 i 10 °C.  Relativno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom tmurno i oblačno vrijeme i gotovo cjelodnevnu kišu. Jutarnja temperatura bit će oko 5 °C, a najviša dnevna od 7 do 9 °C.  Temperatura zraka u gorju bit će između 3 i 8 °C, a na Jadranu od 11 do 16 °C.

U prva će dva dana nadolazećeg tjedna prevladavati oblačno uz povremenu kišu, dok bi u utorak moglo pasti i malo snijega.

Već se u srijedu se očekuju sunčana razdoblja, koja će biti češća i dugotrajnija u drugom dijelu tjedna. Ipak, bit će postupno hladnije pa je od srijede ujutro u mnogim krajevima vrlo velika vjerojatnost mraza. Na Jadranu će biti promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, osobito u ponedjeljak i utorak. Od srijede će biti pretežno sunčano i hladnije. U utorak će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura koja će oslabjeti tek u drugoj polovini tjedna, prenosi HRT.


Komentari