Napustila nas jedna od rijetkih pravih likovnih kritičarki: U Zagrebu preminula Dorotea Jendrić

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Dugogodišnja likovna kritičarka, publicistikinja te povjesničarka umjetnosti, Dorotea Jendrić, preminula je u petak u Zagrebu u kasnim večernjim satima, javlja Večernji list.

Za večernji list pisala je likovne kritike 25 godina, a taj medij ističe kako je bila jedna od rijetkih kritičarki koja je, umjesto dogovorenih pohvala, doista pisala kritike.

Time je zapažena zbog upućenosti u raznoliku likovu materiju, ali i zbog fotografske talentiranosti.

Dorotea Jendrić rodila se u Đurdjevcu 1957. godine, a u Zagrebu je živjela od srednjoškolskih dana. U gradu je i završila studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu.

Posljednjih se godina, kao kustosica i autorica brojnih izložba bavila raznim temama, među kojima se ističe  kao što je opus Zvonimira Lončarića, kipara i svestranog umjetnika. Najviše je takvih izložbi organizirala u svojoj rodnoj Podravini, ali nije zapostavila ni publicistički rad. Tako je u siječnju ove godine u Starogradskoj vijećnici primila nagradu ULUPUH-a (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) za izdavački pothvat godine, zbog objave knjige “ULUPUH-ova modna povijest – umjetnost odijevanja”. Knjigu autorski potpisuje novinarka Večernjeg lista Ana Lendvaj, dok je Dorotea Jendrić, zajedno sa Davorom Klarićem, uredila knjigu i napisala tekst o svojoj kolegici.

“Dorotea Jendrić bila je borbena i poštena Podravka čija je temeljitost i upornost ostavila velikog traga u hrvatskom novinarstvu i publicistici, ali i muzeologiji i tradicijskoj kulturi”, zaključio je Večernji list.


Komentari