Naprasno završio sastanak Beroša i Marića s predstavnicima veledrogerija: ‘Rješenja za sada nema’

Vili Beroš, foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Predstavnici veledrogerija napustili su sastanak u ministarstvu zdravstva s Vilijem Berošem i Zdravkom Marićem.

Kako piše Jutarnji, sastanak je naprasno završio jer se pokazalo da rješenja za dug od 4,5 milijardi kuna neplaćenih lijekova za sada nema.

U pitanje tako dolazi i isporuka lijekova bolnicama kojih nema na lageru veledrogerija. Problem očito ostaje i dalje.

“Mogu biti partner sustavu do 2 milijarde kuna. Dug je preko 4 milijarde sustava. Mi više od 2 milijarde kuna ne možemo suportirati, to stvar vlade”, rekla je predstavnica jedne od veledrogerija, piše Index.

Ministar financija Zdravko Marić obratio se novinarima nakon sastanka.

“Na tragu razgovora iz ljeta, našli smo se. Nije tajna funkcioniranje sustava. Veledrogerije, njih 4, gledaju iz perspektive svojih kompanija, imaju odnose s bankama. Nastavit ćemo razgovore, nije ovo kraj. U rebalansu ćemo naći dio sredstava, ne bih sada rekao broj. Nastojat ćemo kroz preraspodijele naći dio sredstava kako bismo, nadam se, izbjegli zastoje u distribuciji lijekova. Rekao sam na sastanku koliko možemo prije rebalansa i u rebalansu. Lijekovi su važni, ali znate kakva je situacija u proračunu ove i sljedeće godine”, rekao je Marić.

Mjesecima se inače govori o tome da će Vlada naći sistemsko rješenje za plaćanje dugova. I na jednom od zadnjih sastanaka u prvoj polovici listopada, razgovaralo se o stanju u zdravstvu i pandemiji koronavirusa te o stanju i isplati duga prema veledrogerijama. Tada su na sastanku bili i premijer Andrej Plenković te ministri zdravstva Vili Beroš i financija Zdravko Marić.


Komentari