NAPOKON SE NAZIRE KRAJ? Ravnatelj HALMED-a otkrio: ‘Cjepivo stiže na Štefanje’

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL, Ilustracija

Premijer Andrej Plenković sastao se s predstavnicima Stožera, HZJZ-a i HALMED-a. Nakon sastanka ravnatelj HALMED-a rekao je da “smo u vremenima uoči dolaska prvih cjepiva.”

“Sad smo u vremenima uoči dolaska prvih doza cjepiva. Sutra je predviđena sjednica Europske agencije za lijekove koja bi trebala donijeti pozitivno mišljenje. Nakon toga slijedi ocjena lijeka”, rekao je Siniša Tomić.

Nakon sjednice Europske agencije slijedi odluka, objavljuju se informacije o lijeku na engleskom jeziku, potom na svim jezicima članicama.

“Dolazak lijeka predviđen je 26.prosinca. Nakon toga potrebno je provesti provjeru kakvoće”, istaknuo je Tomić i dodao da HALMED još nakon toga mora dati suglasnost.

“Kampanja je predviđena 27., 28., i 29. prosinca. To ovisi o Vladinoj nacionalnoj strategiji cijepljenja. Prve doze doći će u manjim količinama, bit će to inicijalne količine”, rekao je Tomić, piše Dnevnik.hr.

Kako je istaknuo, efikasnost se gleda kroz ispitivanja, a svako cjepivo mora zadovoljiti minimum efikasnosti, piše Dnevnik.hr.

“Radi se o oko 95 posto efikasnosti. U svakom slučaju, sva cjepiva koja zadovolje kriterije, nije to jedini kriterij, ući će u konačnu ocjenu”, dodao je Tomić.

O nuspojavama cjepiva kaže kako će ih primati HALMED i HZJZ.

“Tu je dvostruka nadležnost, razmjenjivat ćemo informacije. Europska unija ima vrlo rigorozan sustav nadgledanja, informacije vrlo brzo kruže”, zaključio je ravnatelj HALMED-a.


Komentari