NAPOKON POPUŠTANJE Stožer najavljuje brojne promjene, evo što se sve ukida do Uskrsa

Foto (ilustracija): Tomislav Kristo / CROPIX

Novi paket popuštanja mjera o kojem trenutno raspravlja Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi trebao bi ukinuti ograničenje radnog vremena, ali i covid-potvrde za sva mjesta i događaje osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, saznaje Jutarnji list.

Mjere bi trebale biti usuglašene do Uskrsa. Njima bi se također ukinulo ograničenje broja osoba, u unutarnjim prostorima, ali i na otvorenom.

Mjere na granicama bi ostale kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije.

Maske bi i dalje ostale obavezne u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi, što važi za trgovine i javni prijevoz.

Pad broja hospitaliziranih

Postoji mogućnost da na razini preporuke ostane nošenje maski u kinima i kazalištima, a sve je izglednija mogućnost da se ugostiteljima vrati korištenje potpunih kapaciteta, iz pretpandemijskog razdoblja, odnosno da se ukinu obavezni razmaci među stolovima.

Sve ovo rezultat je pada broja hospitaliziranih i osoba na respiratoru. Ipak, sugovornik je za Jutarnji list rekao kako epidemija može biti nepredvidljiva.

Popuštanja bi se odnosila i na škole i fakultete, a razgovara se i o ukidanju testiranja za učenike u slučaju da u razredu postoji pozitivan učenik.

Ono što će zasigurno ostati su upozorenja građana na mogućnost širenja zaraze, kao i pridržavanje preventivnih mjera kao što su higijena, distance i provjetravanje.

Komentari