Napokon idu kući! Sijamske blizanke uspješno su se oporavile od operacije

Darko Tomas / CROPIX

Na zagrebačkom KBC-u Rebro ove je godine izvedena vrlo rijetka i komplicirana operacija – razdvojene su sijamske blizanke Kristina i Valentina.

Djevojčice su danas sa sedam mjeseci, nakon uspješnog oporavka od 15 sati duge operacije, spremne za odlazak kući s roditelijma.

“Dok su se rodile Kristina je bila slabija, krhkija, a sad se to obrnulo. Različitog su karaktera”, kazali su za RTL nakon operacije sretni roditelji Marija i Petar Tambolas.

Kad su ih prvi put vidjeli svaku u svom krevetiću, roditelji su rekli da su izgledale puno veće svaka posebno, nego kad su bile spojene zajedno.

Kao što smo već pisali, sestre su rođene vezane trbušnim organima i jetrima, dakle bile su srasle donjim dijelom prsnog koša, dobrim dijelom probavne cijevi, kožom i mekim tkivima. Rođene su dva mjeseca ranije, a Multidisciplinarnom timu KBC-a Zagreb pridružio se i kirurg s KB Merkura.


Također, djevojčice će u Bušetini kod Virovitice dočekati renovirana kuća.

Naime, glavna sestra Zavoda za neonatologiju KBC-a Zagreb Ana Habijanec, osim što je pomagala i pazila na bebe u bolnici, odlučila je pomoći i kad je čula da obitelj nije mogla renovirati staru kuću. Prikupljala je pomoć i – uspjela.

“Nismo mi ti koji su navikli da nam se tako pomaže”, rekla je mama blizanki koje će danas biti u svojim krevetićima u obiteljskoj kući.

 

Komentari

loading...