Nakon rezova i proračunskog minusa, stižu dobre vijesti za mlade! Uskoro kreću natječaji za financiranje stambenih kredita

Ilustracija: Zagreb.info

Ako još uvijek niste odustali od kupnje nekretnine uslijed krize, ili ste od onih poduzetnih sretnika koji su se na taj korak tek sad odlučili, iz države stižu dobre vijesti.

Unatoč ogromnom proračunskom minusu i najavljenim rezovima, država je ipak osigurala 10 milijuna kuna za subvencioniranje stambenih kredita za mlade. Natječaji kreću u rujnu, a banke će do sljedećeg tjedna odlučiti o visini kamata koje će ponuditi, piše dnevnik.hr.

“Banke su omogućile mladima povoljnije uvjete financiranja od redovitih stambenih kredita te su najniže kamatne stope banaka na odobrene subvencionirane APN kredite u ožujku iznosile 2,19%. Banke će i nadalje aktivno sudjelovati u programu subvencioniranih kredita”, priopćili su iz Hrvatske udruge banaka za spomenuti portal.

Ovaj su potez države komentirali i građani na koje se subvencioniranje odnosi, i smatraju da im država time uvelike olakšava.

“Super, puno će olakšati cjelokupnu situaciju, tako da, ja zadovoljna. Sigurno nekih 1000 kuna manje mjesečno. Jako puno to znači, pogotovo kad radiš, trebaš plaćati najam, režije, sve to, tako da se u svakom slučaju isplati”, rekla je za dnevnik.hr Anja Novak, Zagrepčanka koja je već našla stan za kupnju i trenutno priprema potrebnu dokumentaciju.


Na natječaj za APN-ov kredit mogu se prijaviti svi mlađi od 45 godina. Subvencije se kreću između 30 i 51 posto mjesečnih anuiteta, traju pet godina, a pokrivaju iznos do 100.000 eura. U slupčaju da kupac odabere skuplji stan, razliku mora plaćati sam.

Najmanji rok otplate je 15 godina, a predviđene su i posebne olakšice za roditelje. Za svako rođeno ili usvojeno dijete država vam pomaže još dvije naredne godine, a za svakog člana kućanstva do 18 godina dobijete još godinu dana dužu subvenciju.

Svi zainteresirani građani s prijavama bi trebali krenuti čim prije. Iako službene prijave kreću od 28. rujna, dnevnik.hr doznaje da bi s njima moglo početi i tjedan dana ranije budući da su banke sklone ponuditi kamate kakve su bile i na proljetnom natječaju. Stoga nije ostalo još mnogo vremena za pripremu dokumentacije.

“Do tada građani moraju imati predoodobren predmet u banci, odnosno sve složeno, da banka pošalje njihov predmet nakon poziva 28.9. i da budete među prvima, a ne kasnije. Oni koji budu kasnili i predali tek tamo u desetom mjesecu vrlo vjerojatno će njihov predmet i kredit biti isplaćen tek tamo u prvom ili drugom mjesecu sljedeće godine”, kaže Vjeko Peretić, kreditni posrednik za isti portal.

Komentari

loading...