Nakon prijepora oko naziva i izgleda, Tomašević konačno otkriva Spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima, stiže i Milanović

Spomenik žrtvama Holokausta (foto: Boris Kovačev / Cropix)

Nakon tri godine od pokretanja projekta, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, zajedno s Olegom Mandićem, preživjelim zatočenikom koncentracijskog logora u Auschwitzu, ovu srijedu će otkriti spomenik žrtvama Holokausta i ustaškog režima.

Otvaranje će se održati u 18.00 sati ispred Hrvatske pošte na glavnom kolodvoru. Svečanosti će nazočiti preživjeli zatočenici logora, predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Krunoslav Katičić, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici nacionalnih manjina te predstavnici diplomatskog zbora i civilnog društva.

Grad Zagreb odabrao je baš ovaj datum jer se 27. travnja obilježava Dan stradanja i junaštva židovskog naroda (Jom hašoa).

Ideja spomenika je da oko tri stotine kofera na zagrebačkom Glavnom kolodvoru predstavlja mjesto odlazaka i dolazaka esencija prisutne odsutnosti i metafora otetih života, a autor je akademski kipar Dalibor Stošić koji je rekao da je inspiraciju našao u filmu Schindlerova lista. No, pojedini likovni umjetnici i povjesničari umjetnosti se nisu složili s tom tezom te su kipara optuživali da je njegov rad zapravo kopija instalacije talijanskog umjetnika Fabija Maurija “Il Muro Occidentale o del Pianto” (Zapadni zid ili zid plača) nastale 1993. godine, kada je prvi puta izložena na 45. Biennaleu u Veneciji. Stošić je to sve oštro demantirao.

Pored izgleda, spomenik je izazvao i medijsku pažnju zbog imena. Tako je u siječnju ove godine, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus poručio da bi spomenik bio prihvatljiv kada bi ga se preimenovalo iz “Spomenika holokaustu” u “Spomenik žrtvama ustaškog terora ili žrtvama NDH”, što je na kraju i učinjeno.


Komentari