Nakon dojave o bombi, Westgate nije evakuirao kupce! Doznaje se zašto

Policija, Westgate (Foto: Facebook/Cropix)

U posljednjih nekoliko tjedana svjedočimo čestim dojavama o bombama u zagrebačkim trgovačkim centrima. Na sreću, dosad se radilo isključivo o lažnim dojavama, no policija svejedno poziva na oprez. Inače, prošle godine zabilježeno je 27 anonimnih dojava, a ove godine čak 24.

U tijeku je kriminalističko istraživanje kako bi se došlo do počinitelja, a u 15. lipnja održan je i  koordinacijski sastanak na kojem su bili prisutni načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić s najbližim suradnicima te odgovornim osobama za sigurnost više trgovačkih centara iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Načelnik PU zagrebačke istaknuo je kako svima treba biti primarni cilj zaštita života ljudi i imovine te samo uz međusobnu koordinaciju svih nadležnih službi u cijelom procesu možemo pridonijeti da održimo sigurnost i povjerenje naših sugrađana koja je kod ovakvih situacija prijeko potrebna.

“Kako bi se sigurnost i samozaštitno ponašanje u institucijama i objektima podiglo na višu razinu potrebno je stvoriti temeljne pretpostavke pomoću kojih bi se mogućnost ugrožavanja sigurnosti ljudi, objekata i institucija dovela na najmanju moguću mjeru. Svim prisutnima skrenuta je pozornost na potrebu organizirane provedbe mjera samozaštitnog ponašanja, na važnost uloge zaštitarske službe ali i ostalih zaposlenika te osnovna pravila ponašanja nakon zaprimljenih anonimnih dojava”, izvijestili su iz policije..

Podsjetimo, tijekom pretprošlog vikenda na e-mailove trgovačkih centara u Zagrebu zabilježeno je čak 11 dojava o bombama. Jedini centar koji se nije evakuirao bio je Westgate doznaje Jutarnji.

 Izvršni direktor tvrtke F. O. Centering koja upravlja Westgateom Marko Župa, otkrio je da svaki dan u kontinuitetu provode preventivni temeljiti nadzor te da je riječ o pregledu kojeg provodi i policija u slučaju dojave.

“Što se tiče dojave od pretprošle nedjelje, zaprimili smo email u 6.30 sati, međutim uočen je tek u 10 sati kad ga je osoba s infopulta pročitala. Obavijestili smo policiju, ali kako je zaštitarska služba, bez znanja o toj dojavi, i to jutro obavila temeljiti pregled prije otvaranja, u dogovoru s policijom nije bilo potrebe za evakuacijom. Sigurnost posjetitelja i djelatnika nam je na prvom mjestu”, otkrio je Župa za Jutarnji


Komentari