Najviše negativnih ocjena do sad: Stigli su rezultati državnih matura

Foto: Mario Todoric / CROPIX

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja u podne je izvijestio o konačnim rezultatima jubilarne desete državne mature.

Od  30.538 pristupnika koji su izašli na ljetnom roku državne mature, četvero je bilo diskvalificirano. Dvoje zbog korištenja mobitela, jedan zbog šalabahtera i jedan zbog pronađene bubice. Najveća izlaznost je na višoj razni Hrvatskog jezika, iza toga slijedi osnovna razina Matematike i na trećem mjestu je viša razina Engleskoj jezika.

Od izbornih predmeta najveći interes su učenici iskazali za Fiziku, Biologiju te Politiku i gospodarstvo. Ispit iz Informatike je jedini ispit na kojem tijekom godina raste broj pristupnika. Ove je godine 9,4 posto gimnazijskih učenika palo ispite državne mature, dok je prošle godina ta brojka iznosila 5, 2 posto. Od tih 1441 učenika iz gimnazija je većina od 976 učenika pala na jednom ispitu.

Iz strukovnih škola je 4307 učenika palo na jednom ispitu, a 6947 učenika strukovnih škola je ocijenjeno ocjenom jedan iz minimalno jednog obaveznog ispita (Hrvatski jezik, Matematika ili strani jezik). Najviše negativnih ocjena bilo je na ispitima iz Hrvatskog jezika i Matematike, što čini brojku od 8747 učenika, dok je prošle godine to bilo 7522 učenika.

Prosječna riješenost ispita je u intervalu od 30 do 80 posto. Pema tome je Sociologija imala nanižu riješenost, što ga kao i dosadašnje godine čini najtežim ispitom državne mature. U rasponu od 41 do 50 posto riješenosti nalazi se većina predmeta (Filozofija, Povijest, Psiholofija, Fizika, Informatika i ostali).

Također, upozoravaju na podatke kako najveći broj učenika, njih čak 1200 ove godine, izađe na ispit iz Hrvatskog jezika i ostavi prazan list za esej. To, kaže, dovodi u pitanju motivaciju pristupnika te će zbog toga od iduće godine uvesti anketu koju će prije ispita pristupnici rješavati. Ona će sadržavati upitnik gdje bi učenike pitali zašto izlaze na ispite.

Najučestalije petice na ispitu iz stranih jezik. Od 19 000 pristupnika osnovnoj raznini Matematike, nitko nije imao maksimalan rezultat, što prošle godine nije bio slučaj. – Ove je godine samo jedna učenica imala dva ispita sto posto riješena, i to iz Fizike i Matematike, a prošle godine je 11 učenika riješilo dva ili više ispita s maksimalnim brojem bodova – rekla je Natalija Čurković. Ime te učenice, kažu, ne mogu otkriti dok ona sama ne sazna rezultate ispita i odluči se na medijsko eksponiranje.

Komentari