‘NAJVIŠE JE ZAKAZALA DRŽAVA’! Pravni stručnjak o slučaju Zambija: ‘Hrvatska djeci neće moći poništiti državljanstvo’

Foto: Marko Miscevic / CROPIX

Iako se činilo kako će se agonija osmero hrvatskih državljana u Zambiji privesti kraju nakon što su ih tamošnje vlasti optužili za pokušaj trgovanja djecom zbog posvojenja djece iz DR Kongo, u utorak je nastupio novi šok.

Nakon što im je sud naložio da napuste zemlju u roku od 48 sati, ponovno su uhićeni u tamošnjoj zračnoj luci.

TOTALNI ŠOK U ZRAČNOJ LUCI: Hrvatski posvojitelji krenuli iz Zambije, zaustavili ih i uzeli dokumente

‘GDJE SU NJIHOVA DJECA JOŠ NE ZNAMO’ Odvjetnica nakon obrata u Zambiji: ‘Obitelji su očajne’

U trenutku kada je protiv četvero parova (iz Zagreba i Varaždina) odbačena optužnica, a prije najnovijeg uhićenja, cijeli je slučaj za Globus prokomentirao dr. sc. Aleksandar Maršavelski, izvanredni profesoro na Katedri kazneng prava zagrebačkog Pravnog fakulteta.

„U DR Kongu vlada zakon sile, i tko ima oružje, odlučuje o sudbinama ljudi. Mnoga su djeca rođena kao posljedica masovnih silovanja i mnoga od njih daju se na posvajanje, pogotovo ona koju su rodile djevojčice, premlade da bi bile majke. Za mnogu djecu se na zna dob jer nisu nikada upisana u matične knjige. To je jedna nesređena država”, rekao je Maršavelski, stručnjak za ljudska prava i problematiku trgovanja ljudima o DR Kongu, odakle stižu posvojena djeca koja su dobila hrvatsko državljanstvo.

Već 12 godina suđenja za ratne zločine u DR Kongu gdje se haški Međunarodni kazneni sudom bavi najtežim zločinima zabilježenim u toj zemlji: masovna ubojstva civila, vrbovanje djece u oružane sukobe, silovanje i prisiljavanje djece u seksualno ropstvo.

Teško dokaziva namjera

Obustavu postupka zambijskog suda, Maršavelski je komentirao ustvrdivši kako je očito bilo teško dokazati namjeru iskorištavanja djece radi dokumentacije koja pokazuje kako su ta djeca posvojena.

“Mislim da je naša diplomacija tu odigrala važnu ulogu jer su zambijske vlasti navodno sumnjale i u vjerodostojnost hrvatskih dokumenata pa je trebalo potvrditi da oni nisu krivotvoreni. Stoga, iako su postojale osnove sumnje da bi se moglo raditi o trgovanju djecom s obzirom na to da posvojitelji u svojim putovnicama nisu imali pečate da su bili u DR Kongu, odakle su djeca posvojena, očito ta sumnja nije ni na koji način potvrđena. A očito te sumnje nisu potvrđene ni iz DR Konga”, rekao je Maršavelski.

Na upit što je bilo najspornije u posvajanju djece iz DR Konga koja nije potpisnik Haške konvencije, pravni stručnjak je podsjetio kako je ta konvencija donesena kako bi se spriječio rizik trgovanja djecom ali kako su istoj pristupile najvećim dijelom razvijene zemlje te zemlje u razvoju.

Stoga, upozorava Maršavelski, praksa privilegira posvojitelje iz bogatih država.

“Recimo, netko iz SAD-a će lakše posvojiti dijete iz Kolumbije ili Indije nego netko iz Hrvatske. Otkako smo ratificirali tu Konvenciju prije devet godina, imamo samo četiri posvajanja iz zemalja potpisnica, što pokazuje da hrvatski građani u tim zemljama jako teško posvajaju djecu, čime im zapravo država poručuje da idu u zemlje koje nisu potpisnice. Mislim da je ovdje najvećim dijelom zakazala država koja nije osigurala adekvatne procedure za posvajanje iz zemalja koje nisu potpisnice Haške konvencije, a sudovi nisu čak ni važeće zakonske propise primjenjivali kako bi trebali”, mišljenja je Maršavelski.

Utvrdi li se da je dokumentacija DR Konga krivotvorena, u igru ulazi Konvencija o smanjenju broja osoba bez državljanstva.

“DR Kongo ne dozvoljava dvojno državljanstvo. Ako tu ne postoje neke iznimke, odnosno ako ta djeca više nemaju državljanstvo DR Konga uslijed posvojenja, Hrvatska im neće moći poništiti hrvatsko državljanstvo jer navedena Konvencija to izričito zabranjuje”, objašnjava Maršavelski međunarodne zakone.

Dodao je ni da Zambija ne može poništiti ovo posvojenje, čak i ako ga smatra nezakonitim već to jedino mogu napraviti DR Kongo i Hrvatska.

No, pravni stručnjak napominje kako treba vidjeti imaju li djeca uopće kongoansko državljanstvo.

“Ako i dođe do poništenja posvojenja, ali ako ta djeca više nemaju kongoansko državljanstvo, Hrvatska im neće moći poništiti hrvatsko državljanstvo, iz čega proizlazi da će djeca moći doći u Hrvatsku, ali će tada biti smještena u dom. To opet ne bi bio najbolji interes te djece pa u svemu tome treba biti jako oprezan”, smatra Maršavelski.

Upitan može li se u ovome slučaju ipak govoriti o krijumčarenju djecom za što bi mogli odgovarati u Hrvatskoj, Maršavelski navodi kako nije isključeno da je riječ o krijumčarenju ali kako se hrvaatski državljani ne trebaju brinuti, barem s hrvatske strane.

“Djeca iz DR Konga nisu mogla izaći legalno bez izlazne vize i bez da posvojitelji na kraju dođu po njih. Međutim, Hrvatska im ne može suditi za to jer u Hrvatskoj nije kažnjivo ilegalno prebacivanje granice između trećih zemalja”, zaključio je.

Inače, kako je Zagreb.info ranije pisao, još uvijek nije poznato gdje su posvojena djeca iz DR Konga s hrvatskim državljanstvom.

Ne zna se gdje su djeca

‘GDJE SU NJIHOVA DJECA JOŠ NE ZNAMO’ Odvjetnica nakon obrata u Zambiji: ‘Obitelji su očajne’

“Nemamo nikakvih pouzdanih informacija, još uvijek nisam dobila nikakav dokument iz kojeg bih mogla pouzdano znati temeljem čega su jučer pušteni, temeljem čega im je naloženo da u roku od 48 sati napuste zemlju i temeljem čega su danas ponovno zadržani. Ono što znamo jest da je optužnica jučer povučena, a ne odbačena, što je omogućilo ovakav scenarij koji se danas odigrao, odnosno njihovo ponovno pritvaranje”, rekla je Sandra Marković, zagrebačka odvjetnica angažirana na ovom slučaju.

Dodala je i kako ne znaju gdje su trenutno djeca.