U ZAGREB STIŽU NAJSUVREMENIJI ZRAKOPLOVI! Croatia Airlines potpisala ugovor o nabavi s Airbusom

Croatia airlines (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Nacionalni avioprijevoznik, Croatia Airlines do 2026. godine namjerava svoje trenutne avione zamijeniti unificiranom flotom i prijeći na samo jedan tip zrakoplova na mlazni pogon.

Korak prema tome je suradnja domaće avio-tvrtke s tvrtkom Airbus, čiji su predstavnici u ponedjeljak navečer potpisali ugovor o nabavi zrakoplova Airbus A220 trenutno najsuvremeniiji tip zrakoplova.

Potpisivanju ugovora u Zagrebu prisustvovali su predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, Jasmin Bajić, te Airbusov potpredsjednik prodaje za zapadnu i južnu Europu, Ville Arhippainen.

Foto: Croatia Airlines

Pouzdani partner

Sklapajući dogovor s Airbusom, Bajić je naveo kako je zamjena flote Croatia Airlinesa trenutno imperativ za domaćeg avioprijevoznika.

Zahtjeve putnika, konkurentno hrvatsko i svjetsko zrakoplovno tržište, naveo je kao motive za ovu odluku, a osvježenje flote potaknula je i “godina proizvodnje” trenutnih aviona, cijene goriva, emisije CO2 i ciljevi zelenih politika Europske unije.

“Raduje me što u novi razvojni ciklus poslovanja ulazimo s partnerom kojeg dobro poznajemo te koji nam je temeljem dugogodišnje suradnje doista ponudio uvjete koje smo u ovom trenutku u mogućnosti i prihvatiti. Koristeći prostore postojećih ugovora, obnova flote predstavlja nastavak naše suradnje s Airbusom, odnosno postojećeg ugovora kojim
ćemo do 2026. godine u potpunosti zamijeniti stare zrakoplove Croatia Airlinesa
novima”, rekao je Bajić dodajući kako je nova flota u skladu s Post-covid strategijom hrvatskog avioprijevoznika.

“Novim i kvalitetnijim zrakoplovima u tržišnom segmentu od 100 do 150 sjedala osigurati ćemo bolji odaziv na konkretne potrebe naših putnika čime ćemo, uvjeren sam, osigurati još efikasniji poslovni model, zahvaljujući kojem ćemo otvoriti i dodatne prostore u našem poslovanju, osiguravajući našim putnicima ali i našim zaposlenima potrebne prednosti”, najavio je Bajić.

O prednostima aviona A220 govorio je i Christian Scherer, glavni komercijalni direktor i voditelj međunarodnog poslovanja Airbusa.

“A220 idealan je za hrvatske zrakoplovne potrebe zbog operativne fleksibilnosti i učinkovitosti, što će kompaniji pomoći u ostvarenju ambicija regionalne i međunarodne povezanosti te pružanja vrhunskih usluga u bilo kojem aspektu, bilo da je riječ o udobnosti putnika ili ekonomičnosti putovanja i popunjenosti letova”, uvjerava Scherer izrazivši zadovoljstvo odabirom Croatia Airlines.

Ekološki prihvatljiviji let

Potpisivanjem ovog ugovora, pred nacionalnim avioprijevoznikom je sada dugogodišnji proces jer zamjena flote zahtjeva i tranziciju cjelokupnog poslovanja tvrtke.

Poslovni procesi će se morati prilagoditi novim zrakoplovima na svim razinama, ali zauzvrat, nadaju se u toj tvrtci, optimizirati će se poslovanje, bolje iskoristiti posada, a samo letenje hrvatskim avionima postati ekološki prihvatljivije zbog smanjene potrošnje goriva i emisije CO2.

S obzirom na najnovije stanje na naftnom tržištu, riječ je o sve većoj rashodnoj stavki za sve tvrtke koje se bave zrakoplovnim prijevozom.


Komentari