NAJPOZNATIJI ZAGREBAČKI BICIKLIST! Može li Tomašević potaknuti građane da više voze na dva kotača?: ‘Kod nas se to još uvijek smatra populizmom’

Tomislav Tomašević na Zagrebačkoj žbici (Foto: Grad Zagreb)

Gradonačelnik Tomislav Tomašević vodstvo u Zagrebu preuzeo je prije godinu dana, a da je njegov način vođenja grada sasvim drugačiji od pokojnog Milana Bandić, svjedoči i njegovo omiljeno prijevozno sredstvo.

Još u kampanji, Tomašević je izazvao pažnju medija i javnosti dolaskom na konferencije biciklom. Od toga nije planirao odustati, ni u slučaju pobjede pa je često najavljivao:

“Što je više moguće na posao ću dolaziti ili pješice ili javnim prijevozom ili biciklom”.

Predvodio je veliku biciklijadu i trčao maraton

I zaista, Tomašević se kao gradonačelnik trudi ostvariti navedeno i svojim primjerom poslati poruku građanima. Tako je u rujnu prošle godine predvodio tradicionalnu biciklijadu “Zagrebačka žbica”.

“Pored biciklizma, želimo promovirati i pješačenje te vožnju javnim prijevozom. U prošloj godini je za čak 30 posto pala prodaja karata u ZET-u i to je trend koji definitivno želimo promijeniti. Na građanima je da što više koriste ekološke i održive oblike urbane mobilnosti, a na nama je da osiguramo infrastrukturu za to i to ćemo raditi iduće četiri godine”, naglasio je tada.

U ožujku ove godine sudjelovao je i u utrci “Glow run”.

Foto: Cropix

Infrastruktura mora biti bolja

Dolaskom platforme Možemo! na vlast ispred Gradske uprave prolaznici su mogli zamijetiti brojne bicikle. Najveću pažnju, izazvao je, dakako, gradonačelnikov Dahon Visc, sklopivi bicikl koji je idealan za gradsku vožnju.

Može li gradonačelnik svojim primjerom pozitivno utjecati na građane i pokrenuti promjenu u Zagrebu upitali smo udrugu Sindikat Biciklista koja je dolaskom nove vlasti postala uključena u radnu skupinu Zagreb Cycle Unit. To je otvorilo bolju suradnju s Gradom, jer, budimo realni, biciklistička infrastruktura u Zagrebu mora biti bolja. Današnje otvaranje pješačke zone u Staroj Vlaškoj dobar je početak, no posla još ima.

‘DISKRIMINIRAJUĆI SEMAFORI, NEPOZVEZANOST I JAVNE GARAŽE’: Ovo su samo neki od problema za bicikliste u Zagrebu, a Sindikat nam otkriva što ih najviše zabrinjava!

“Za hrvatske prilike ovo djeluje iznenađujuće jer se ovakav način kretanja kod političara još uvijek smatra populizmom ili teatralnošću, kako je to nedavno nazvao i premijer Plenković. Istovremeno, mnogi gradonačelnici, ali i ministri, premijeri i predsjednici, u drugim europskim državama koriste bicikl ili druge održive načine prijevoza za odlazak na posao”, kažu nam iz Sindikata.

‘Kada bi više političara bicikliralo, to bi pozitivno utjecalo na motivaciju građana’

Kao dobar primjer iz Europe navode predsjednika nizozemske Vlade Marka Ruttea koji na posao dolazi biciklom. Nizozemska je s godinama postala pravi raj za bicikliste, a tko zna, možda bi takvu sudbinu mogla imati i Hrvatska kada bi promjene započeli upravo oni koje su građani odabrali za vlast.

“Kada bi veći broj političara i donositelja odluka općenito uložio napore i promijenio vlastite navike u vezi odabira prijevoznog sredstva, uvjerivši se i osobno u uvjete u kojima “obični građani” svakodnevno prometuju na svojim biciklima, to bi svakako pozitivno djelovalo na percepciju njihove spremnosti da situaciju mijenjaju u korist održivog prometa pa i motivaciju građana”, zaključuje Sindikat biciklista.


Komentari