Najnoviji radikalan plan Plenkovića i HDZ-a: Nećete vjerovati što spremaju

Robert Anic/PIXSELL

HDZ se sve intenzivnije priprema za izvanredne izbore.

Vrlo diskretno medijskim prostorom provukla se vijest o tome da se premijer Andrej Plenković u ponedjeljak u Banskim dvorima sastao s predstavnicima gradova i općina ‘Udruge nezavisni’ s kojima je razgovarao o modelu buduće suradnje. Zanimljivo je kako je riječ o susretu s udrugom iza koje stoji politički otac Mosta Ivica Relković, koji očigledno na istoj platformi gradi novu opciju, što su između ostaloga primijetili i novinari koji su sudjelovali na druženju.

Rukovodeći unutar udruge od toga se ograđuju, ali usprkos njihovim ogradama unutar Mosta novu Udrugu sve više shvaćaju kao opreku njihovoj stranci koju povezuju kako s HDZ-om, tako i s Plenkovićevom vladom.

Bilo kako bilo, znakovit je trenutak u kojem se ova ekipa odlučila popiti kavu s premijerom. Jer Plenkoviću se uistinu ne može osporiti vještina strateškog promišljanja. Iako se ne snalazi odveć lako u kaosu koji se oko njega odvija, on vrlo dobro zna u kojem smjeru želi ići, a taj smjer može se podvesti na svega nekoliko riječi- Plenković želi vladati.

U svemu tome, s jedne ga strane stišće ga vojska nezadovoljnika, iz njegova HDZ-a, s druge strane tu su prepiranja s HNS-ovcima, s kojima je Plenković u veoma klimavim odnosima, a tu su i ostali partneri koji mu trebaju, a na koje sve teže može računati. U skladu s time ni ovaj posljednji sastanak kojemu javnost nije dala veliki značaj zapravo ima veliku težinu. Konce u rukama ponovno drži lukavi Vlado Šeks koji se povukao iz javnosti, ali ne i iz politike.


Naime, HDZ se sve intenzivnije priprema za izvanredne izbore, a front pokrivaju sa svih mogućih strana. S ekipom iz Mosta kane se obračunati preko njihova stvoritelja Ivice Relkovića. Jednako tako, jake HDZ-ove snage pregovore vode s aktualnim varaždinskim moćnicima Radimirom Čačićem i Ivanom Čehokom, čovjekom koji je pokorio ondašnju političku scenu.

Upravo je Čehok okosnica za osvajanje sjevernog djela Hrvatske, što HDZ-u do sada nije polazilo za rukom, a baš je on dio tih nezavisnih i snažnih o kojima se progovara. Kada sklopi ovaj pakt, a na korak je do toga HDZ-u mali i minorni HNS koji je ionako politički mrtav, samo mu još netko treba dodati svijeću da je zapale, prestat će postojati. Tu, međutim, priča ne staje te se nameće pitanje što sa SDP-om i Živim zidom, a odgovor pak nude oni sami. Živom zidu rejting je prema posljednjem Crobarometru počeo stagnirati, i čini se kako su zaista dosegli vrhunac, dok se s druge strane SDP ionako bori sam sa sobom.

Plenković u utrci za još jedan mandat nedvojbeno može računati i na zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a jednako tako ne treba čuditi ako mu se u posljednjem trenu priklone i pravaši. Strategija je dakle spremna i već se prilično pomno razrađuje te je samo pitanje vremena kada će se premijer odlučiti i za ovaj prilično radikalan korak, ne dopuštajući ucjene kakve posljednjih dana trpi i zbog kojih mora pognuti glavu. To definitivno nije Plenkovićev stil, a prostora za spokojno osvajanje vlasti baš sada ima više nego ikada.

Vječiti HDZ – ov adut?

Inače, kada govorimo o Relkovićevom najnovijem projektu, vrijedi podsjetiti kako Udrugu nezavisnih tvore brojna lica koja smo imali prilike gledati u samim počecima proboja Mosta na političku scenu.

Osim dakako samog Relkovića koji je idejni tvorac Mosta, a sada “dadilja” novu političku platformu, tu su i brojni bivši članovi ove političke stranke, poput Stipe Petrine, ali predsjednika Udruge Ante Dabe, koji je 2016. godine dao podršku Mostu.

Također, primijetilo se još jedno poznato lice koje je svojevremeno predstavljalo bitan čimbenik za Most. Riječ je o Bruni Iljkiću, istaknutom poduzetniku i nekadašnjem članu Nacionalnog vijeća Mosta, ali i Lovrinovićeve udruge Promijenimo Hrvatsku. Iljkić je svojevremeno kreditirao i Mostovu predizbornu kampanju, a pojedini mediji su ga nazivali njihovim “čovjekom iz sjene”. Bruno Iljkić javno se hvalio svojim vezama u HDZ – u BiH, a nije tajna niti njegova bliskost s HDZ – ovim Dragom Prgometom koji sjedi u NO Udruge Prsten. Slučajnost? Teško je konstatirati, no s pravom se možemo upitati je li upravo Bruno Iljkić čovjek koji vuče konce unutar Relkovićeve nove udruge. Relkovićevi propali projekti Podsjetimo u ovom kontekstu kako Udruga nezavisnih i Most nisu jedini politički projekti kojima se Ivica Relković pokušao probiti na političkoj sceni. Osnivao je Obiteljsku stranku, utemeljio GROZD, a 2010. bio je jedan od osnivača tada pokreta Hrast,koji je kasnije postao politička stranka.

S obzirom na Relkovićev lik i djelo, upućeni s razlogom sumnjaju da je on vječiti HDZ – ov adut u osvajanju i očuvanju vlasti, a je li tome uistinu tako imat ćemo prilike vidjeti kroz nadolazeća događanja na političkoj sceni.

Autor: Iva Međugorac/Nikol Boljfetić

 

Komentari