Najavljuje se masovno testiranje u glavnom gradu? Evo što kaže ravnateljica Doma zdravlja Centar

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Kako RTL neslužbeno doznaje najavljena su masovna testiranja Zagrepčana brzim testovima – za sve besplatna, a povodom toga odlučili su ispitati situaciju.

Antonija Balenović, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Centar, prilikom gostovanja u RTL-u danas izjavila je da nema saznanja o navedenoj odluci.

“Do mene nije došla takva odluka kriznog Stožera Grada Zagreba, a ako ta odluka bude donesena, to zahtijeva jednu ozbiljnu logističku opremu jer se radi o većem broju testova i lokacija. Ako dođe do takve odluke, sve treba biti spremno da se brzo identificiraju pozitivni pacijenti”, objasnila je.

“Poznato je da su antigenski testovi najučinkovitiji za građane koji imaju simptome, ali isto tako su djelotvorni i na onima koji ih nemaju. Kada se radi o masovnom testiranju poanta je da se što prije identificiraju oni koji su pozitivni i da se tako spriječi zaraza”, nadovezala se.

Ako dođe do masovnog testiranja, obratit će se pažnja da ne dođe do masovnih okupljanja za testiranje.


Podsjećamo, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić izjavila je da planovi moraju biti realni, odnosno da idu na ciljane populacije gdje ima  epidemioloških razloga za to. Nadalje, znanstvenik Ivan Đikić smatra da bi brzi testovi spriječili nekontrolirano širenje virusa.

 “To je velika pomoć jer su vrlo jeftini, jednostavni za korištenje, daju brze rezultate, nisu potrebni specijalizirani uređaji i potrebno je samo educirati ljude da pravilno uzimaju briseve”, kazao je.

Komentari

loading...