NAFTNI STRUČNJAK IMA VIJEST ZA ZAGREPČANE: Otkriva hoćemo li litru benzina uskoro plaćati 15 kuna!

Benzinska postaja (Foto: Josko Ponos/CROPIX)

Utorkom se tradicionalno mijenjaju cijene goriva na bezinskim pumpama, a čini se da vozače ni ovog tjedna ne očekuju dobre vijesti. Nakon što je Europska komisija prošlog tjedna predložila postupnu obustavu uvoza ruske nafte, cijena nafte na svjetskim tržištima opet je snažno išle prema gore.

Tako je cijena barela na londonskom tržištu porasla 4,9 posto, na 112,39 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,85 posto, na 109,77 dolara.

Znači li to da nas od sutra opet očekuju nove više cijene goriva pitali smo naftnog stručnjaka i bivšeg ministarstva gospodarstva Davora Šterna.

“Bojim se da će to upravo tako biti”, objašnjava Štern i napominje kako prije šest mjeseci nikome nije bilo na pameti da ćemo litru eurosupera 95 plaćati po 12,62 kune, a eurodizela još više, 13 kuna i 28 lipa.

“Čitam kako se neki tamo pozivaju na mene i govore kako ćemo litru benzina plaćati 20 kuna. Ja to ne mogu reći, nitko od nas ne zna što će se dogoditi u sljedećih nekoliko mjeseci. Vlada u rukama još ima određene instrumente kojima može utjecati na cijene goriva. Hoće li ono otići na 15 kuna, ne znam. Jedino što je sigurno je da će cijena sigurno ići gore”, siguran je Štern navodeći kako se svi trebamo pripremiti na više cijene goriva.

“Nadam se da će sukob prestati i da će sankcije popustiti, jer nas u protivnom čeka neizvjesna, zanimljiva i jako skupa jesen”, zaključuje analitičar.


Komentari