Na vozače kamiona bacaju se jaja, a društvo ih i stigmatizira

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Na Facebook grupama podijeljene su brojne objave vozača kamiona koji u ovo vrijeme rade na tome da su trgovine, a time i građani, opremljeni svime što im je potrebno.

No, isti ti kamioni bivaju pogođeni jajima, a vozače se ili stigmatizira ili im se uskraćuju određene aktivnosti.

Jedan vozač požalio se kako mu nije bio dopušten ulazak u ljekarnu kako bi kupio lijek protiv bolova. Drugi tvrdi kako se često nalazi pred zatvorenim vratima na kojima je otisnuto “Vozačima ulaz zabranjen”.

Takvim situacijama svjedoče i građani te je jedan prepričao situaciju u kojoj je i on bio prisutan, a koja se odvila u zagrebačkom kvartu Gajnice.

“Svi uredno čekaju svoj red za dućan u razmaku od dva metra. U tom trenutku dolazi kamion s robom i vozač izlazi. Svi su se odmaknuli pet metara od njega, gledali ga s gađenjem i prekrivali se maskom”, napisao je.

Podsjetimo, Civilni stožer izdao je uputu svim vozačima koji voze teretna vozila koji voze teretna vozila za hrvatskog poslodavca u međunarodnom transportu. Takvi djelatnici nakon utovara ili istovara robe, mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući propisane mjere samoizolacije te na poziv poslodavca obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji. 

Ako je boravak u karanteni/ samoizolaciji kraći od 24 sata, vozači teretnog vozila dužni su dnevni odmor provoditi u prostoru kabine svog vozila parkiranog na parkiralištu poslodavca.

Također, ako vozači primijete simptome bolesti, dužni su se telefonskim putem, radi dobivanja daljnjih uputa, odmah obratiti izabranom liječniku obitejske medicine.


Komentari