Na Srebrnjaku sami problemi: “Nedostaje liječnika, izloženi smo mobingu,a dugovi su sve veći”

Izgleda da se drami oko Dječje bolnice Srebrnjak ne nazire kraj, barem sudeći prema iskazima zaposlenika te bolnice koje su dali za Jutarnji list.

Oni kažu da se problemi gomilaju i postaju sve veći. Primjerice, u bolnici trenutno ne funkcionira primarna zdravstvena zaštita jer se pacijenti ne mogu naručiti zbog elektronske blokade sustava naručivanja unutar bolnice.

Ovo je i u izravnoj suprotnosti s napucima Ministarstva zdravstva prema kojima bi se služba trebala pojačati i rješavati zaostatke nastale tijekom pandemije. Umjesto d se zaostaci rješavaju, liste čekanja su povećane.

Nezadovoljno osoblje ističe da se i smanjio pansionski smještaj za roditelje čija djeca borave u bolnici jer su ti prostori prenamijenjeni u urede i garderobe, dok ih dio još uvijek nije saniran nakon potresa. Od 15 takvih mjesta za roditelje sada ih je ostalo samo tri.

Još jedan ogroman problem je da u bolnici kritično nedostaje osoblja, pogotovo nakon što je desetak liječnika dalo otkaze otkako je započela cijela afera na Srebrnjaku. Kritično nedostaje i nutricionista koji su ključni za rad bolnice, a ukinuti su i neki odjeli te ambulante. Nisu raspisani natječaji za specijalizacije i subspecijalizacije, a zapošljava se nemedicinsko osoblje.

Zbog manjka osoblja trenutno je u noćnoj smijeni dežuran samo jedan liječnik  koji “pokriva”, hitnu ambulantu, trijažu za Covid-19, odjel intenzivnog liječenja…

Liječnici se najviše žale na tretman od strane vodstva bolnice. Tvrde da se veći broj djelatnika mobingira a nekima se čak prijeti otkazom, poput prof. dr. Davora Plaveca, prof. dr. Mirjane Turkalj i doc. dr. Bore Nogala.

Osim toga, primijetili su da se bilježi značajno povećanje broja prekovremenih sati, posebice članovima nove uprave. Upozoravaju i na povećanje dugova bolnice, što pripisuju lošoj organizaciji.

Iako su još prije mjesec dana poslali prijavu protiv tadašnje v. d. ravnateljice Ivane Đerek Dubravčić Ministarstvu zdravstva i Uredu pravobraniteljice za djecu, odgovor nisu dobili. U međuvremenu je izabran i novi ravnatelj, specijalizant dr. Ivo Dumić Čule, ali su problemi u radu bolnice, tada navedeni, i dalje prisutni.


Komentari