Na jesen kreće primjena reforme obrazovanja: Evo što se mijenja

Pixabay

Nova školska godina počinje za manje od tri tjedna, a školarce će, barem dio njih, dočekati brojne promjene. One će uključivati nove programe, moderne udžbenike i gradivo dostupno putem tableta.

Na jesen kreće reforma obrazovanja, i to njezina frontalna primjena. No, ne za sve učenike. Od njih ukupno 460.000, svaki treći učit će po novom programu što je ukupno njih više od 150 tisuća, prenosi N1.

Učenici prvih i petih razreda osnovne škole, promjene će imati u svim predmetima, dok će sedmaši po novom programu učiti samo biologiju, kemiju i fiziku. Uključeni su i srednjoškolci, u prvom razredu gimnazije u svim predmetima. U četverogodišnjim strukovnim školama novi sadržaj u prvom razredu učit će se iz hrvatskog, matematike te engleskog i njemačkog jezika.

Nove će udžbenike dobiti samo učenici u tim razredima, a još jedna njihova prednost je što su – lakši. Udžbenici u prvom razredu smiju težiti najviše tri kilograma, ali dodate li tome bilježnice i radne bilježnice, jezičak na vagi za udžbenike za prvašića mogao bi se zaustaviti na četiri kilograma.

Udžbenici će imati svoju digitalnu verziju u kojoj će biti oko 30 posto gradiva. Dio kritičara kaže da se višak gradiva, koji nije stao u ove propisane kilograme udžbenika, samo odsjekao i preselio u digitalnu verziju, zbog čega u nekim predmetima nema velike redukcije gradiva.

Neki će udžbenici sadržavati i kodove koje će učenici skenirati te i tako moći učiti.

Oko toga je bilo puno prijepora jer nisu svi zadovoljni time što će sedmogodišnjaci učiti gradivo preko ekrana.

Mnogi se boje da će im pisanje biti još lošije te je stoga ministrica popustila pa će u prvom razedu osnovne škole zadatke na jednom tabletu rješavati četiri učenika. U petom i sedmom razredu svaki će učenik dobiti tablet, a u srednjim školama, koje nisu obvezne, tableti se neće isporučivati. Također, učenici će dobiti tablete najranije u drugom polugodištu!

Ministarstvo nije propisalo koliko će se u jednom satu koristili tablet, a koliko klasične metode, no u eksperimentu obrazovne reforme tablet je korišten oko 15 minuta.


Komentari