Na današnji dan: Zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore u Zagrebu

Povijest.hr

Dva zrakoplova JNA MiG-29, koja su poletjela iz Bihaća, raketama su gađala Banske dvore u Zagrebu, službeno sjedište Vlade Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata, 7. listopada 1991. godine.

Napad se dogodio u 15.03 sati, a izravno je pogođeno svečano dvorište Banskih dvora te još nekoliko zgrada u susjednim ulicama. Jedna raketa pogodila je i restoran “Dubravkin put” na Tuškancu i u toj je eksploziji izgubio život Marko Mikić, koji je tamo bio s cisternom za gorivo. Nekoliko osoba je lakše ranjeno u blizini Banskih dvora. Oštećena su ukupno 73 objekta, uključujući crkvu sv. Marka, sabornicu, staru gradsku vijećnicu i rezidenciju švicarskog konzula.

Dan prije raketiranja hrvatska je vojska primila informacije o zračnoj zadaći visoke tajnosti koju je JNA pripremala za sljedeći dan, no one nisu smatrane ozbiljnima zbog nedostatka detalja.

U zgradi Banskih dvora prilikom napada su se nalazili predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman, predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić i predsjednik Savezne vlade Ante Marković, koji su pukom srećom preživjeli.

Plan velikosrpskih političara i vojske bio je da jednim udarcem obezglave i Hrvatsku i Jugoslaviju – Mesića bi zamijenio srpski član predsjedništva, bilo bi proglašeno izvanredno stanje i vojska bi izašla na ulice. Kasnije su JNA i jugoslavenski službenici poricali bilo kakvu odgovornost ili upletenost u incident pa su čak tvrdili da je eksploziju uzrokovala sama hrvatska vlada zbog međunarodne podrške.


Napad se dogodio dan prije isteka tromjesečnog moratorija na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Sljedećeg je dana, po isteku tog moratorija, proglašen prekid svih veza s republikama i pokrajinama koje su tvorile SFRJ, pa toga dana Republika Hrvatska slavi Dan neovisnosti, piše Povijest.hr.

Komentari

loading...