MZO krši ugovore otkazivanjem izbornih predmeta, kazali su rektori pa je ministarstvo vratilo ispite

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Nakon odluke da se na državnoj maturi neće naći ni izborni predmeti, reagirali su rektori šest hrvatskih sveučilišta među kojima se nalazi i rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras. 

U priopćenju o državnoj maturi ističu da su fakultetima i sveučilištima izborni predmeti potrebni te su pozivali Ministarstvo znanosti i obrazovanja da se drži potpisanih ugovora s Rektorskim zborom i svakim pojedinim sveučilištem o provedbi mature.

Rektori dodaju da s njima nije održan sastanak, razgovor ni dogovor o (iz)ostavljanju izbornih nastavnih predmeta iz ispita državne mature u ovoj školskoj godini. Pridržavanjem potpisanih ugovora, tvrde rektori, izbjeć će se dovođenje ovogodišnje generacije maturanata u neravnopravan položaj u odnosu na prethodne generacije i stvaranje velikog broja novih problema u budućnosti.

Državna matura, podsjećaju rektori, konsenzusom je prihvaćeni način osiguravanja vertikalne prohodnosti učenika iz srednjoškolskog na razinu visokoškolskog obrazovanja kojim se ispituju znanja iz obveznih nastavnih predmeta – hrvatskog ili drugog materinskog jezika, matematike i stranog jezika, a o zahtjevu za polaganje izbornih predmeta odluku donosi svako visoko učilište. Dodali su i kako se učenici ne pripremaju za državnu maturu posljednjih devet tjedana koliko traje situacija s koronavirusom, nego se pripremaju godinama, a i sami ispiti se odnose na četverogodišnje, pa čak i osmogodišnje obrazovanje učenika.

Rektori smatraju da nije dobro da Ministarstvo znanosti i obrazovanja svakodnevno putem različitih medija zbunjuje učenike, nastavnike, roditelje i najširu javnost najavama brisanja izbornih nastavnih predmeta iz državne mature te pozivaju učenike i učenice da “odvažno pristupe ispitima državne mature, obveznim i izbornim, da vjeruju u sebe, svoje znanje i sposobnosti”.

Nakon toga, reagirali su i iz Ministarstva navodeći kako će se ispiti na Državnoj maturi polagati u dva bloka i to tako da će se obavezni predmeti polagati od 8. do 24. lipnja, a izborni počevši od 25. lipnja.

Ministrica Blaženka Divjak kazala je kako prioritet na Državnoj maturi mora biti polaganje obaveznih predmeta jer ono osigurava završnost učenicima gimnazija i jer je uvjet za upis na veliku većinu visokih učilišta, a objasnila je i kako je došlo do podjele rasporeda na dva bloka ispita.

“S Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, odnosno s epidemiolozima prvo smo napravili epidemiološki okvir za provođenje državne mature u dijelu obaveznih predmeta. To je prvi blok…konzultacijama s epidemiolozima i temeljem kretanja epidemiološke slike u Hrvatskoj zaključilo se da epidemiolozi mogu osigurati i drugi epidemiološki blok za izborne predmete, ali koji ide nakon obaveznih predmeta”, rekla je.

“Obavezni i izborni predmeti više se ne bi miješali kako bismo u prvom bloku prema postojećem izrađenom epidemiološkom okviru osigurali polaganje obaveznih ispita državne mature. Jako je važno da se u tom prvom bloku osigura završnost za gimnazijalce”, naglasila je.

Ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić rekla je da će Centar na temelju novoga dogovora o pisanju ispita Državne mature u dva bloka, izraditi kalendar koji će biti objavljen sutra.

Prema postojećem rasporedu, u prvom ispitnom tjednu polagat će se hrvatski jezik, i to test i esej na obje razine. U drugom tjednu, od 15. do 19. lipnja polagat će se strani jezici, a u trećem, odnosno 23. i 24. lipnja na rasporedu su ispiti iz matematike na A i B razini.

Podsjetimo, Ministarstvo je pokrenulo zajednicu na aplikaciji Rakuten Viber Matura (nti) 2020. kako bi maturanti dobili sve potrebne informacije na vrijeme.


Komentari