MUKE PO GSKG-U: Predstavnik stanara napravio skoro 40,000 kuna duga, a ostali su za to saznali tek nakon potresa!

Da nije bilo potresa, puno toga u Zagrebu ostalo bi skriveno ispod površine grada kojeg se gradonačelnik Bandić godinama trudio ušminkati tako da se ne vidi na kakvoj truleži on zapravo počiva. Sada je na vidjelo došlo u kakvim je zapravo grad dugovima, koliko su bile neodržavane zgrade u gradskom vlasništvu, a jedna od Gradskih institucija na koju se građani posebno žale od potresa je Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo.

Izgleda da je imati zgradu koju vodi ova institucija vrlo skup sport, jer na kraju ispada da kod njih sve košta tri do četiri puta više – od izrade projekata, najma dizalica, do obnavljanja krovišta pa i energetske obnove. Nakon što nam je jedna suvlasnica iz Ilice 139 ispričala da im GSKG već više od mjesec dana ne vraća novac za koji su digli kredit, a prije početka radova otkazali suradnju s njima jer su njihovi izvođači ispali višestruko skuplji, o potpuno drugom problemu s istom ustanovom oglasio se još jedan vlasnik stana iz centra.

Naime, priča suvlasnika te zgrade govori o zavrzlamama i tromosti sustava stanarskog predstavništva kod zgrada u vlasništvu GSKG-a. Ovo nije jedini puta da se suvlasnici neke zgrade žale na to da im je predstavnik praktički ‘bog i batina’ i da su često prepušteni njihovoj volji i karakteru. Tako je bilo i ovim gospodinom predstavnikom koji je svoj dio pričuve prestao plaćati prije više od 15 godina!

“Taj lik je bio predstavnik stanara još od devedesetih. Čuo sam da bi predstavnik stanara trebao svake godine obavijestiti ljude tko je dužan a tko nije. Ali oni zapravo to ne rade, nego mi od GSKG-a dobivamo papir na kojem se uopće ne može vidjeti tko je dužan. Tamo ne piše ime i prezime, a bilo bi jako lijepo da piše ime i prezime da vidite tko vam je u zgradi dužan. Imaju jako čudan način poslovanja jer kada vi izaberete predstavnika on je glavni, i on može od vas skrivati činjenicu da on ne plaća, što smo mi skužili tek nakon 20 godina. Da nije bilo potres mi uopće ne bi to znali”, priča nam suvlasnik zgrade u centru Zagreba čija je zgrada u potresu dobila žutu naljepnicu pa su trenutno u postupku sanacije krovišta za što su i tražili sredstva iz pričuve.

Još uvijek aktualnom predstavniku sada je blokiran račun, a suvlasnici su čuli da mu GSKG uzima jednu trećinu mirovine kako bi se pokrili dugovi. No, s obzirom na to da to da je dug koji je napravio gotovo 40,000 kuna, neće ga baš toliko brzo pokriti. Ostali se suvlasnici sada s pravom pitaju kako se sve to otkrilo tek nakon tolikih godina neplaćanja, i kako to da nitko iz GSKG-a nije reagirao ranije. Stvar je još čudnija kada se uzme u obzir da se na istom računu uz pričuvu, koja je dotičnom predstavniku iznosila 180 kuna, nalazi i voda te čistoća koje također godinama nije plaćao.

Stanari zgrade u pitanju su za cijelu situaciju saznali tek kada su htjeli našeg sugovornika imenovati novim predstavnikom, jer ovaj stari nije bio od previše pomoći kada je došlo do potrebe za hitnim sanacijama nakon potresa. On je tada kontaktirao GSKG da ih obavijesti o novoj odluci stanara, a tek mu je tijekom tog telefonskog razgovora djelatnica GSKG-a rekla da im bivši predstavnik nije baš redovito plaćao račune. Sada muku muči i procesom da konačno dobije ovlasti predstavnika.

“Postati predstavnik – to vam je isto jedan dio koji je čudan. Pitao sam koliko dugo treba da se to postane. Ja sam predao zahtjev i sada je od toga prošlo već više od mjesec dana i nitko mi ništa nije poslao, nikakav papir. A rekli su da kada i postanem predstavnik stanara, onda oni čekaju da se skupi puno zahtjeva za žigove, da oni to sve pošalju u Sesvete da se napravi žig jer im je tamo jeftinije. Evo tako su mi rekli što je meni tek bila totalna komedija”, zbunjen je naš sugovornik.

Osim što su predstavniku neplatiši blokirali račun, trenutno protiv njega vode i sudski postupak. On nam je objasnio kako se na godišnjim izvodima prihoda i rashoda koji šalje GSKG mogu vidjeti stavke nazvane sudski i javnobilježnički troškovi. Prema tome su stanari zaključili da će sad s njihove pričuve još skinuti i troškove postupka.

No, iz GSKG-a su nam objasnili da to nije slučaj. Iako su im sredstva s računa trenutno skinuta za troškove tužbe, ona će im po završetku postupka biti vraćena u pričuvu.

“U analitičkom pregledu knjigovodstvenog stanja ulaza stavka sudski i javnobilježnički troškovi označava trošak nastao u ovršnim predmetima protiv suvlasnika koji nisu podmirili svoje obveze plaćanje pričuve. No, okončanjem postupka, uz glavnicu i pripadajuće kamate, svi nastali troškovi podmiruju se na teret dužnika i uplaćuju na račun zajedničkih sredstva zgrade”, napisali su nam u priopćenju.

Ovdje samo nije jasno kada će biti vraćeni s obzirom na to da dužniku već sada sigurno treba više od tri godine da podmiri ukupni dug koji je prouzrokovao neplaćanjem pričuve, ako uzmemo u obzir iznos prosječne mirovine i postotak koji mu se navodno uzima. Iz GSKG-a su nam također rekli da inače svi suvlasnici mogu tražiti podatke o stanju dugova za vlastitu zgradu.

“Kao upravitelj, suvlasnicima putem njihovih predstavnika redovito dostavljamo godišnja izvješća o prihodima i rashodima zgrade, nepodmirenim dugovanjima pojedinih dužnika i dr. Uz to, svaki suvlasnik može i pojedinačno zatražiti navedene podatke. Tako i u ovom slučaju”, naveli su iz GSKG-a, no naš sugovornik je rekao kako to ovdje ipak nije bio slučaj.

“Htio sam od GSKG-a dobiti te informacije, na što su mi oni rekli da ih ne mogu dobiti jer to može samo predstavnik stanara. Kada bih ja to službeno postao, mogao bih otići u pravnu službu da vidim što znači tužiti i zadužiti. Ja sam sad čuo da se njemu uzima imovina, onda su mi neki rekli da to ide u zastaru, i na kraju od nikoga ustvari nisam čuo ništa”, požalio se naš sugovornik.

Suvlasnici dotične zgrade trenutno na računu pričuve imaju otprilike 140,000 kuna. To im na žalost nije dovoljno na izvedu sve potrebne sanacije krovišta koje se trebaju poduzeti nakon potresa. Naš nam je sugovornik rekao kako bi sada ustvari imali 180,000 kuna, da je predstavnik izvršavao svoje dužnosti, a sada će za ostatak iznosa sigurno trebati dići kredit. Da stvar bude još gora, stanaru koji im je napravio dug nedavno je pukla cijev u stanu. On je sve troškove sanacije uredno naplatio iz pričuve!

Osim što muku muče s manjkom sredstava iz pričuve, problem su im, kao i velikom broju građana, predstavljale preskupe cijene radova koje im nude iz te gradske firme.

“Sve je užasno sporo. Prošlo je četiri mjeseca od potresa, a nama nije gotov niti projekt. Svi izvođači radova koje nam je našao GSKG su bili preskupi. Nama su samo dizalice naplaćivali tri puta skuplje nego ostale firme. Kada sam zvao da mi promjene plin dobio sam cifru od oko 30,000 kuna. Onda sam zvao 20 drugih firmi, javilo mi se 10, od njih mi je pet poslalo ponudu i onda vidite da su ovi stvarno bili preskupi. Stvarno je glupo da GSKG ima najskuplje cijene svih izvođača, trebali bi imati najjeftinije”, požalio se naš sugovornik.

Rekao je kako svi suvlasnici sada razmišljaju o tome da promjene firmu koja im vodi zgradu. A u posljednje vrijeme slično razmišlja sve više građana koji se pitaju kako je moguće da javne gradske firme koje se bave održavanjem zgrada mogu biti toliko skuplje od privatnih kompanija i izvođača koji nemaju nikakve veze s gradskom upravom.

SULUDA PRIČA IZ ILICE 139: Stanari žele obnoviti zgradu, no Grad im ne vraća njihov novac za koji su digli kredit


Komentari