Mrak Taritaš o državnom proračunu: Izvana lijepo umotan, ispod toga ni jedna ozbiljna reforma

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Anka Mraka Taritaš (Klub zastupnika Glasa) u srijedu je rebalans državnog proračuna za 2019. nazvala pravom slikom Vlade – izvana lijepo umotan u celofan, ispod toga u tri godine ni jedna ozbiljna reforma, niti će je biti, niti građani osjećaju boljitak zbog dobrih pokazatelja.

Porasli su porezni prihodi, ali zbog rasta potrošnje i uvoza, a ne proizvodnje. Usporava se rast izvoza drugu godinu zaredom dok se sredstva EU fondova nedovoljno koriste, upozorila je u saborskoj raspravi o rebalansu proračana.

Dodala je kako nije povećana proizvodnja, a fondovi EU nedovoljno su iskorišteni te imamo i sve veći uvoz radne snage. U mirovinski sustav smo nagurali sve i svašta, i povlašteno i nezarađeno, a oni koji su svoj radni vijek stvarno odradili jedva spajaju kraj sa krajem, upozorila je.

Branko Grčić (Klub SDP-a) rekao je kako su porasli prihodi 3,1 milijarde kuna više od vladinih projekcija no pitanje je kako je taj novac utrošen.

Porasli su porezni prihodi, ali zbog rasta potrošnje. To pokazuje da je porezno rasterećenje samo kozmetika, jer udio poreznih prihoda u BDP-u u 2019. odnosu na vrijeme SDP-ove vlade nije bitno promijenjen i iznosi oko 20,4 posto, rekao je.

Na rashodnoj strani, dodao je, korigiraju se EU sredstva, jer se planovi ne realiziraju – smanjeni su s 10,8 na 8,1 pa na 7,5  milijardi kuna. Dodao je da kada se od toga oduzme uplata Hrvatske od 3,5 milijarde kuna ispada da je učinak EU fondova 4 milijarde kuna, odnosno samo 1 posto BDP-a.

Ocijenio je kako je bilo dosta lutanja i nedosljednosti u poreznoj reformi, odustalo se od smanjenja opće stope PDV-a sa 25 na 24 posto, a najavljeno povećanje neoporezivog dijela sa 3800 na 4000 kuna značit će maksimalno povećanje plaće od 52 kune, što je gotovo zanemarivo.

Podsjetio je kako je predlagao povećanje neoporezivog dijela plaće na 5000 kuna čime bi porasla za oko 300 do 400 kuna, ali to nije bilo prihvaćeno.

Božo Petrov (Klub Mosta) upozorio je da država troši dvije trećine gospodarskog rasta što je politički i društveno neodgovorno te da je od 2016. do 2019. ostvareno više od 3 milijarde kuna dodatnog prihoda, ali i potrošeno više od toga.

“Gdje je otišao taj novac, jer je standard građana i dalje loš”, upitao je Petrov.

Napomenuo je kako je iz EU fondova povučeno 2,2 milijarde kuna manje od planiranog. Iznio je podatak da iseljenici godišnje doznačuju 18 milijardi kuna i ustvrdio kako bi bez tog Hrvatska bila u minusu i debeloj recesiji, a što je porazno.

Prestanimo se zavaravati, državni troškovi su napuhani za 30 miljardi kuna, a od ljudi se iz dohotka dodatno uzelo 3 milijarde kuna, poručio je Petrov. Upitao je kakva se time poruka šalje građanima te dodao kako poreznog rasterećenja neće biti bez rezanja troškova države.

Hrvoje Zekanović (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika Željka Glasnovića i Zlatka Hasanbegovića)  upitao je zašto se zadužujemo, ako imamo proračunski suficit. U izvješću nema ni riječi o demografiji, Vlada nije našla ekonomski model kako zadržati mlade u Hrvatskoj i ekonomska politika premijera Plenkovića je porazna, ustvrdio je Zekanović.


Komentari