Možemo li se zaraziti koronavirusom preko hrane? Evo što navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

foto:pexels

Već je zabilježeno nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom u tvornicama za preradu mesa i pakiranje hrane, zbog čega se počelo istraživati može li se koronavirus prenositi i hranom.

Prema informacijama koje su do sada dostupne, čini se da tome nije tako. Prema Ujedinjenom udruženju svježih proizvoda, nema dokaza da svježi proizvodi ili hrana općenito sudjeluju u prijenosu covida-19.

BenChapman, profesor koji predaje sigurnost hrane, objasnio je da se koronavirus ne ponaša kao patogeni koji se prenose hranom poput E.coli. Osim toga, koronavirus se fokusira na respiratorni sustav pa čak i ako pojedete nešto što je kontaminirano kihanjem ili kašljem zaražene osobe, to ne bi utjecalo na pluća.

“Većina hrane koju jedemo odmah završi u našim crijevima, nakon čega se u želucu miješa s raznim kiselinama. Ovaj virus ne ostaje posebno zarazan kada je u želucu”, objasnio je Chapman za North Carolina Health News.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da je bliski kontakt i dalje glavni način prijenosa covida-19, a u službenim smjernicama navode da je zaraza putem kontakta s kontaminiranim površinama rijetka.

“Respiratorne kapljice također mogu pasti na predmete i površine. Moguće je da osoba može dobiti covid-19 dodirivanjem kontaminirane površine, a zatim dodirivanjem usta, nosa ili očiju”, navodi CDC te dodaje da ovo ipak nije uobičajeni način prijenosa virusa.

Stručnjaci kažu da ako potrošači slijede sigurnosne mjere kao što je pranje proizvoda i kuhanje na određenim temperaturama, nema razloga za brigu.

Komentari