Može li gradonačelnik spasiti mandat? Renato Petek: ‘Negdje na putu iz Dubaija Bandićev posao je izgubio javni interes’

Foto: Renato Petek / privatna arhiva

Objavljen je Memorandum o razumijevanju kojeg je Milan Bandić potpisao u Dubaiju s tvrtkom Eagle Hills.

Tim povodm zvali smo Renata Peteka, zastupnika u Gradskoj skupštini koji je bio jedan od najupornijih političara koji su zahtijevali javnu objavu tog dokumenta.

“Gradonačelnik pokušava stvoriti dojam da je ovaj posao savršen i da ga treba završiti”, rekao nam je Petek. “Očito je da je na putu iz Dubaija izgubio javni interes cijeloga posla. Direktno se obvezao učiniti više nego što može isporučiti jer poslije ovoga slijedi ugovor o javno-privatnom partnerstvu kojemu skupština donosi krajnju odluku, a na prijedlog gradonačelnika.”

Na naše pitanje može li gradonačelnik ovime spasiti svoj mandat, Petek je odgovorio da je očito kako je Memorandum objavljen pod pritiskom medija i zastupnika doveden u kut, ali da je sasvim jasno kako će građani izgubiti javni rekreativni prostor ako se projekt provede.

Petek je dodao kako je vrlo vjerovatno da će se rasprava o GUP-u odložiti za listopad.

Jedna od točaka dnevnog reda na sutrašnjoj sjednici gradske skupštine trebala je biti rasprava o memorandumu, na prijedlog lijevog bloka, no ovim potezom, Bandić je zaobišao tu raspravu ostavivši ju bez predmeta. Pitanje je je li se ovim potezom riješio neugodnih pitanja zastupnika.

“No sigurno ćemo raspravljati o transparentnosti na koji način grad vodi brigu o imovini”, najavio nam je Petek. “Zemljište koje je Bandić obećao uložiti u tu tvrtku kao vrijednost koju grad unosi u projekt je zbog lijepe lokacije izuzetno važno za grad i građane. Prevrijedno je da bi se dalo u ruke investitoru dok se nismo zaštitili od njegovih interesa.”

Naglasio je kako nije protiv revitalizacije Velesajma, ali da se zalaže da se ona provede po pravilima struke.

“Taj projekt traje već neko vrijeme i svi smo ga podržavali jer ga je provodila struka i provodila se adekvatna komunikacija s javnošću. No ovaj načina kad Gradonačelnik nešto unaprijed obeća investitoru je neprihvatljiv”.

Podsjetimo, zagrebačkim gradskim zastupnicima iz redova oporbe gradska uprava ponudila je prošloga tjedna uvid u memorandum o “Manhattanu”, ali na 15 minuta i bez mogućnosti prepisivanja podataka s njega. Odbili su i najavili da će na sljedećoj sjednici Gradske skupštine tražiti javnu objavu memoranduma.

Memorandum je danas objavljen na stranicama Zagreba. Za Zagreb.info, obajvu je komentirao i Stojak. 


Komentari