MOST: ‘Zagreb postaje uteg gospodarskom rastu Hrvatske’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici Mosta pozvali su u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića da se počnu baviti Zagrebom koji “postaje uteg državnom proračunu i gospodarskom rastu”, a premijeru su uputili zahtjev da se očituje o zagrebačkom proračunu te da se nad proračunom pokrene nadzor jer je, tvrde, pred pucanjem, prenosi N1.

“Zagreb bi trebao biti lokomotiva, a ne uteg! Nakon što je Most izišao s dokumentom u kojem stoji da Zagrebu nedostaje 1,4 milijarde kuna uspjeli smo odgoditi glasovanje o osnivanju novog društva Sportski objekti. Nemamo iluzija da se Bandić i HDZ neće dogovoriti i da Gradska skupština to neće izglasovati jer je u pitanju samo tko će koga više uhljebiti”, rekao je Marko Sladoljev na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik dovodi u zabludu građane Zagreba i cjelokupnu javnost kad tvrdi da porezne reforme idu na štetu Zagreba i da je zbog njih proračun oštećen, rekao je Vedran Jerković.

Naime, obrazložio je, rast prihoda od poreza na dohodak od 2006. do 2017. u Zagrebu je veći za 50 posto, a 30 posto od ukupnog poreza na dobit koje pročelnica priželjkuje služilo bi samo za pokrivanje manjka i rashoda uzrokovanih nemarom samog Grada.

Zapitao se i koliko je novca do sada izdvojeno iz gradske blagajne za financiranje raznih projekata gradova i općina u Hrvatskoj i izvan nje “samovoljom Milana Bandića u sklopu projekta Bandić- gradonačelnik Hrvatske”.

“Kako je moguće da pročelnica izjavljuje da se Advent u Zagrebu ne isplati, a generira gotovo 500 milijuna kuna dodatne potrošnje, od koje oko 4 milijuna Grad dodatno uprihodi samo od poreza na potrošnju? I zašto, ako se ne isplati, Grad planira za božićno uređenje ulica 40 milijuna kuna u iduće četiri godine, a do sada se trošilo oko 20 milijuna kuna u četverogodišnjem razdoblju”, pitao je Jerković.

Pozvali su Plenkovića i Marića da se počnu baviti Zagrebom , a od premijera traže očitovanje o proračunu Grada Zagreba i iniciranje nadzora nad njime.

“Držimo da je premijer Plenković odgovoran za sve što će se u Zagrebu događati. Već sada znamo da zbog nedostatka novca u proračunu neće biti ništa od gradnje Dječje bolnice u Blatu. S druge strane, svima je poznato da je izgradnja žičare Sljeme ugovorena bez osiguranih sredstava. Milan Bandić obmanjuje javnost, jer je posve jasno da je nemoguće rebalansom proračuna osigurati dostatna sredstva”, poručio je Tomislav Jelić.


Komentari