Most: ‘Ne odustajemo od cjelovite reforme pravosuđa, a Zakon o sudovima i Zakon o DSV-u uputili smo u saborsku proceduru’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Most nezavisnih lista na današnjoj je konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuo da u saborsku proceduru pušta dva organizacijska zakona, Zakon o sudovima i Zakon o državnom sudbenom vijeću (DSV), koji su prošli javnu raspravu. Predsjednik Mosta Božo Petrov, saborski zastupnik profesor Robert Podolnjak i Mostova stručna suradnica, pravnica Maja Grubišin osvrnuli su se na činjenicu da je sutra na dnevnom redu u saboru paket od šest zakona, koji su, ocjenjuju u Mostu, samo kozmetički zahvat, a ne prava reforma.

„Riječ je o dva cjelovita Mostova sveobuhvatna zakonodavna projekta, Zakon o sudovima i Zakon o DSV-u. Umjesto parcijalnih rješenja odlučili smo se za potpuno novi model, imajući na umu da hrvatsko pravosuđe treba korjenite promjene, a ne kozmetiku“, istaknuo je Petrov.

Maja Grubišin, koja je radila na Mostovim zakonima, istaknula je bitne razlike između Mostove cjelovite i mini reforme Vlade RH.

„Mini reforma, kako je premijer nazvao paket zakona Vlade, neće pomoći u promjeni percepcije javnosti o hrvatskom pravosuđu. Neće poboljšati pravosuđe, odnosno neće iz pravosuđa istjerati sve ono čemu u pravosuđu nije mjesto. To se može postići samo ozbiljnim zakonima, a ne „karikaturom“, kojoj ćemo svjedočiti sutra u Saboru. Kozmetičke izmjene koje su nam ponuđene, ne mijenjaju suštinu, ne rješavaju problem, već otvaraju puno više pitanja i potiču dvojbeno djelovanje“, objasnila je Grubišin.

Kao najvažnije točke Grubišin je istaknula reformu sustava žalbenih sudova, te drži da današnji sustav Vlada svojom „mini reformom“ jednostavno ne rješava.

„Mini reforma postojeći sustav dodatno kompromitira, jer nije eliminirano stvaranje pravosudnih klanova, koncentracija moći, nemogućnost napredovanja sudaca, neravnopravnost njihova statusa i općenito nije eliminirana „respresivnost“ cijelog sustava“, rekla je Grubišin.

Most se zalaže za profesionalizaciju i stručnost kadrova u pravosuđu, a u svojim nacrtima zakona dodatno je ojačao obavezu edukacije savjetnika, sudaca i predsjednika sudova. Kao žarište problema u pravosuđu Grubišin ističe nepravedan i demotivirajući sustav ocjenjivanja sudaca.

„Uvodimo novi, moderni sustav ocjenjivanja rada, koji se provodi redovito, svake tri godine i koji suca motivira na kvalitetniji rad i rezultate rada. Posljedica loše ocjene, kako predlaže Most, je dodatna edukacija ili ponovno ocjenjivanje u popravnom roku. Ocjenjivanje povezujemo sa sustavnom napredovanja, ali i sustavom plaća sudaca. Upravo u ovom dijelu, Vlada je debelo podbacila, jer je očito podlegla moćnim utjecajima, koje bi se usudila nazvati ‘mračnim silama’, istaknula je Grubišin.

Saborski zastupnik Robert Podolnjak osvrnuo se na zakon koji regulira rad državnog odvjetništva, a time i imenovanje i razrješenje Glavnog državnog odvjetnika.

„Proces kandidature koji je danas na snazi netransparentan je i ne doprinosi povjerenju građana u objektivnost i neovisnost Glavnog državnog odvjetnika, a time i cijele institucije DORH-a. Smatramo kako bi u cijeli proces trebalo biti uključeno Državno odvjetničko vijeće koje bi davalo mišljenje na kandidate za Glavnog državnog odvjetnika“, rekao je profesor Podolnjak, koji će sutra u ime Mosta iznijeti stavove vezane uz paketa zakona Vlade.


Komentari