MORH odgovorio na Milanovićevu kritiku: ‘Predsjednik ima puno vremena za smišljanje medijskih performansa’

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Iz Ureda predsjednika Republike danas popodne objavljeno je priopćenje iz kojeg se jasno da iščitati oštra reakcija Zorana Milanovića zbog toga što se u petak nije dogodilo zajedničko polaganje vijenca u povodu blagdana Svih Svetih. Ukratko, predsjednik tvrdi kako ni na koji način nije prozvao ministra obrane zbog organizacije polaganja vijenca, te da postoji odluka o zajedničkom polaganju, ali njega nitko nije kontaktirao. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Republike ni na koji način jučer nije prozvao ministra obrane niti načelnika GS OSRH zbog organizacije polaganja vijenaca povodom blagdana Svih svetih. A već drugi put u tjedan dana, ovoga puta u formi službenog priopćenja MORH-a, ministar obrane Mario Banožić insinuira kako Predsjednik Republike, njegov vrhovni zapovjednik, iznosi “netočne i neutemeljene tvrdnje”.

Napisati kako “Vlada RH nije zatražila Počasno-zaštitnu bojnu u 11.00 sati” za 30. listopada (petak) kako bi obilježila blagdan Svih svetih znači ili da je ministar obrane sam sebe uhvatio u laži ili je bio prisiljen lagati da zaštiti predsjednika Vlade. Trećeg nema.

Evo i nepobitnih dokaza: dokumenti kojima raspolažemo potvrđuju kako je ministar obrane donio dvije odluke o obilježavanju Svih svetih i Dušnog dana temeljem kojih je MORH izradio prijedlog programa obilježavanja, te zatražio od Glavnog stožera OSRH izdavanje zapovijedi o organizacijsko-planskim pripremama i pružanju potpore u protokolu svečanog polaganja vijenaca. Najprije o odluci ministra obrane od 23. listopada. Prema njegovoj odluci, predviđeno je zajedničko polaganje vijenaca Predsjednika Republike, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH.

A MORH je zadužen da program polaganja vijenaca izradi u suradnji s protokolima Predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH. Naglasimo, ministar obrane potpisuje odluku o zajedničkom polaganju vijenaca i traži da se program dogovori, između ostalih, s protokolom Predsjednika.

Ali, što to vrijedi: od 23. listopada do dan-danas nitko iz MORH-a nije kontaktirao Ured Predsjednika po tom pitanju. Ured Predsjednika, dakle, nije obaviješten o odluci, niti mu je poslan prijedlog programa na usuglašavanje. Znači li to da MORH-ove službe ne provode odluke ministra obrane? U ovom slučaju nisu ih provele. Ako je tako, velik je to problem, prije svega ministrov, pa ga on sam mora i rješavati, a ne neistinama prebacivati odgovornost.

Budući da ni na koji način nismo obaviješten o odluci ministra i pripremi programa, Ured predsjednika pristojno je u četvrtak, 29. listopada, pozvao Vladu RH i Hrvatski sabor da se dogovori zajedničko polaganje vijenca. Ne znajući, jasno, da se ministrova odluka provodi Uredu predsjednika iza leđa. Za razliku od Ureda Predsjednika, Glavni stožer je dobio odluku ministra i prijedlog (ističemo, s Uredom predsjednika neusuglašenog) programa – na kojemu se temelji i zapovijed načelnika GS OSRH – prema kojemu su u petak 30. listopada u 11 sati vijence položiti trebali Predsjednik Republike, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade RH. Istom zapovijedi načelnika GS OSRH – i to vrlo žurnom, kako bi se stiglo sve pripremiti – angažirana je i Počasno zaštitna bojna kao uvijek u takvim prigodama.

Dakle, sve je planirano za petak 30. listopada, a ostavljena je samo mogućnost dogovora oko satnice. Istim programom, štoviše, predviđeno je i to da izaslanstvo MORH-a i OSRH polože vijence u petak 30. listopada, u 10:20 sati što je i učinjeno. Između ostalog, tim programom je obilježavanje Svih svetih predviđeno i za 2. studenoga, a jedini datum obilježavanja Svih svetih koji se uopće ne spominje u programu MORH-a, pa onda ni u zapovijedi načelnika GS OSRH, jest – subota, 31. listopada!

Kada je i zašto, te čijom odlukom, ukinuto zajedničko polaganje vijenaca predviđeno odlukom ministra obrane? Kada je i zašto, te čijom odlukom subota naglo ubačena kao „planirani“ dan obilježavanja za predsjednika Vlade RH? Ta su pitanja podložna samo nagađanju, dok su neistinite tvrdnje ministra obrane – suprotne i ranijoj ministrovoj odluci i pisanom programu MORH-a – podložne ozbiljnom propitkivanju kako to ministar obrane obavlja svoju dužnost? Ako je spreman tolerirati nepoštivanje vlastitih odluka i neistinito tumačiti programe za koje postoji pisani trag, što je još spreman učiniti po nalogu učenika Yutela i njihovih šefova?” stoji u priopćenju.

Danas, predvečer iz MORH-a je stiglo priopćenje u kojem se opovrgavaju tvrdnje s Pantovčaka.

“Ministar obrane Mario Banožić svojom odlukom nije odredio datum polaganja vijenaca državnog vrha za blagdan Svih svetih.

Neistina je da je Mario Banožić potpisao odluku o zajedničkom polaganju vijenaca Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske za dan 30. listopada 2020. godine s početkom u 11.00 sati.

Naime, ministar obrane potpisao je 23. listopada 2020. godine Odluku o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana u kojoj stoji da će Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo unutarnjih poslova obilježiti blagdan Svih svetih i Dušni dan 29., 30. i 31. listopada te 1. i 2. studenoga 2020. godine.

Također se u Odluci navodi kako će timovi koji čine izaslanstva ministarstava upaliti svijeće na grobovima poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i posjetiti obitelji poginulih čija su tijela ostala na bojištu, 29. i 30. listopada 2020. godine, a iznimno u županijama s velikim brojem groblja i prostorne raširenosti i ranije ili 28. listopada 2020. godine.

Temeljem iste te Odluke u točki III., navodi se kako će se svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata uskladiti prema protokolima Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske i obavljat će se na sljedećim mjestima:

u Spomen parku kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“ na gradskomgroblju Mirogoj u Zagrebu,
kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu,
na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana,
kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju gradskog groblja Mirogoj u Zagrebu.

Kako se u spomenutoj Odluci ne navodi ni datum ni sat polaganja vijenaca i paljenja svijeća, naglašavamo još jednom kako Ministarstvo obrane ne odlučuje o datumu i satnici polaganja vijenaca i paljenja svijeća za Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatski sabor i Vlade Republike Hrvatske.

Neistinita je tvrdnja iz navedenog priopćenja kako je ostavljena samo mogućnost dogovora oko satnice za 30. listopada. Još jednom naglašavamo kako se u Odluci o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana ne navodi ni točan datum niti vrijeme polaganja vijenaca i paljenja svijeća Predsjednika Republike, Hrvatskoga Sabora i Vlade RH.

Kad već u Uredu predsjednika RH očito imaju puno vremena za smišljanje medijskih performansa i uvreda prema dužnosnicima Vlade, mogli su i navodnu namjeru za zajedničkim obilježavanjem pokazati i tako da su na vrijeme izravno kontaktirali urede državnih dužnosnika s kojima su željeli organizirati pojedini događaj” stoji u priopćenu Ministarstva obrane.


Komentari