Zmija pronađena na Jarunu ipak nije bila ribarica: Stručnjak otkrio detalje koji otkrivaju da se ipak radi o drugoj vrsti

Foto: Facebook/Zakaj volim Zagreb

Nakon što smo nedavno izvijestili o zmiji o čijoj su vrsti građani započeli veliku raspravu na društvenim mrežama strahujući da se možda radi o otrovnici, javio nam se mag. biol. exp. Mladen Zadravec, biolog koji se već preko 15 godina bavi zmijama koji tvrdi da se ipak ne radi o ribarici, nego jednoj drugoj vrsti.

“Zmija na slici uistinu jest neotrovnica, ali nije riječ o ribarici (Natrix tessellata), već o smukulji (Coronella austriaca). Već su poznati nalazi te vrste s Jaruna, kao i iz drugih dijelova Zagreba”, kaže Zadravec te dodaje da se smukulja jasno razlikuje od ribarice po obliku glave.

“Kod smukulje kratka i ovalna, može biti raširena u široki trokut ako se osjeti ugroženom; kod ribarice izduženo usko trokutasta s izbuljenim očima”, pojašnjava.

Također, kaže, razlikuju se i po uzorku na stražnjoj strani glave: “Kod smukulje u obliku “rogova od srndaća” ili krupne mrlje, a kod ribarice u obliku slova “V” ili ga nema.

I treći element je uzorak duž leđa koji je kod smukulje 2 ili 4 uzdužna reda više-manje pravilnih točaka, koje ponekad mogu izgledati kao 2 ili 4 pruge, a kod ribarice nasumično razmještene krupne tamne mrlje, jačeg ili slabijeg kontrasta, koje u rijetkim slučajevima mogu podsjećati na cik-cak uzorak otrovnica, otkriva Zadravec.

“Smukulja se izgleda još uvijek održala u više dijelova Zagreba, dok je u prošlosti bila puno šire rasprostranjena unutar grada. Za ribaricu nikad nije bilo puno nalaza, iako je vjerojatno bila prisutna po svim zagrebačkim potocima. Danas je ograničena na svega nekoliko područja, poput Maksimira i dijelova uz Savu”, kaže.

Iako su neki građani koji su sudjelovali u raspravi bili uvjereni da je panika zbog straha da se radi o poskoku potpuno neutemeljena jer poskoka nema u Zagrebu, Zadravec otkriva da ta tvrdnja nije u potpunosti točna:

“Što se otrovnica tiče, poskok (Vipera ammodytes) je prisutan u podsljemenskoj zoni, na termofilnim padinama, ali pitanje je li još uvijek na cijeloj. Riđovka (Vipera berus) se smatrala nestalom s područja grada, no još uvijek se održala u nekim vlažnijim nizinskim dijelovima, a mjestimice ju još uvijek i pokušavam pronaći. Gotovo sigurno je u prošlosti bila prisutna i na jarunskom području, no danas oko jezera postoji samo jedan mali fragment potencijalno pogodnog staništa, čija je površina izgleda premala da bi mogla poslužiti kao utočište. Inače, riđovka je vjerojatno najugroženija zmija u kontinentalnoj Hrvatskoj, upravo zbog velikog gubitka staništa”.


Komentari