ZAŠTIĆENI SPOMENIK KULTURE SKRIVEN OD JAVNOSTI! Željezo skriva tajne prekrasne fontane (FOTO)

Fontana “Kozmički ciklus vode”, obnovljena je i uređena gradska oaza.

Jeste li znali kako se na području šireg centra grada nalazi fontana koja godinama zjapi prazna i zapuštena? Naime, riječ je o fontani koja se nalazi doslovno samo nekoliko koraka od Autobusnog kolodvora Zagreb. Taj zagrebački kutak smatra se jednim od najboljih modernih projektiranih krajobraznih cjelina u gradu, zaštićeni je spomenik kulture, a izgrađena je 1935. godine po projektu Cirila Jegliča i Josipa Seissla. Međutim, to što je fontana zapuštena, gradske vlasti očito nije smetalo sve do pokretanja inicijative od strane platforme 1POSTOZAGRAD koja je odlučila stvari uzeti u svoje ruke te fontanu urediti kako joj to i priliči.

Paralelno uz uređenje i obnovu fontane, obnovljen je i cijeli “vrt za odrasle” na Trgu Petra Krešimira IV. u sklopu kojega se ona i nalazi.

00740

U želji da i sami provjerimo kako izgleda novouređeni park i prava mirna oaza u gradskoj vrevi, naša fotografkinja obišla je lokaciju i ostala nemalo iznenađena. Park bi trebao raditi od 8:00 do 22:00 sati, no ona je u 9:00 naišla na zaključanu ogradu.

00737

krešimirac

Kako bi dobili odgovor na pitanje zašto spomenuti park nije dostupan građanima u navedenom vremenskom okviru, obratili smo se upravo platformi 1POSTOZAGRAD. Saša Šimpraga iz platforme dao nam je pojašnjenje:

“Po našim informacijama parkić je zatvoren do službenog otvorenja. To se još nije dogodilo iako je obnova završena odavno,a zašto – ne znamo. Obnovu fontane i vrta izvele su nadležne gradske službe temeljem naše zagovaračke kampanje i to je upravo ono čime se bavimo – poticanjem na poboljšanja Zagreba i afirmacijom javnog prostora i javnih dobara. Sve to radimo kroz počasni rad tj. sto posto volonterski.”, objasnio je Saša i nadodao kako su gradski uredi najzaslužniji za obavljeni posao, a njihova platforma je samo (po)gurala da se to i dogodi.

00742

U toj konkretnoj inicijativi puno im je pomogao i Radio Sljeme koji je sve urede okupio na licu mjesta pa su tako uspjeli konkretizirati cijeli projekt.

Komentari